Markéta Mayerová: Divák nebyl v 90. letech zvyklý, že má zastání. Díky Nově se hýbaly ledy, Železný byl vizionář

28. ledna 2023·Celebrity·Barbora Turková

Markéta Mayerová (Zdroj: Frekvence 1)

Snídaně s Novou, Rande, Vabank nebo Basta Fidli. Markéta Mayerová byla moderátorskou hvězdou televize Nova v 90. letech. Jak na tu dobu vzpomíná a čím si vysvětluje takový úspěch? A proč se rozhodla jít do regionální politiky? Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Markéta Mayerová je známá díky své moderátorské kariéře, ale už málokdo ví, že od roku 2002 je také regionální političkou v Břežanech. „Je to jednodušší, protože lidi, se kterými potřebuji dát něco dohromady, tak je znám nebo je poznám. Nejvíce odlišné od té ´velké politiky´ je, že co se na malé obci slíbí, to se musí splnit. Je to lehce kontrolovatelné, všechno je vidět. Jdu nakoupit a lidé mě zastavují, proč není tohle a tamto. A je to dobře. Nemůžu běhat po obci a zjišťovat, co kde není, takže je super, když mi někdo řekne, že něco nefunguje,” vysvětluje Mayerová. Sama přiznává, že na zastupitelstvu občas má každý jiný názory. „Není to o tom, že bychom se chtěli hádat. Ale co člověk, to názor.” Oficiální nabídku do velké politiky sice nedostala, ale i tak by do ní nešla.

Mayerová byla v 90. letech hvězdou televize Nova. Tehdy moderovala Snídani s Novou, což byl sám o sobě fenomén. „Kamkoliv člověk šel, byl zastavován a dával podpisy nebo byl žádán o fotky,” směje se moderátorka. Televize Nova sama o sobě byla obrovským hitem. „Potkalo se to v čase. Do té doby lehce strnulá Česká televize začala v 90. letech dělat něco nového, změnila se doba i společnost. Ale když do toho skočila komerční televize, tak byli všichni v šoku z toho, co je možné v televizi vidět, protože jsme na to nebyli zvyklí. Vznikalo spoustu zábavných pořadů, které dnes vyvolávají úsměv, ale tehdy na to koukal celý národ,” vzpomíná Mayerová a jako příklad dává pořady typu Novoty nebo Doremi.

Vladimír Železný byl vizionář, věděl, co bude za dva roky

Nebyly to ale jen zábavní pořady, ale i publicistické. „Divák nebyl zvyklý na to, že může mít zastání. Když se mi stane něco hrozného, tak můžu udělat více, než napsat rozzuřený dopis někam, odkud mi zřejmě vůbec neodpoví. Ale když se obrátím na tu Novu, tak se něco stane. Opravdu se hýbaly ledy a zjistilo se, že se to nezamete jen tak pod koberec a někdo mi může pomoct,” komentuje úspěch pořadů jako byly Občanské judo nebo Na vlastní oči. Nova byla úspěšná i díky svému řediteli Vladimíru Železnému. „Byl to kapitán, který přesně věděl, kam ta loď pluje. Do toho to byl mix vizionáře a šachisty. Byl vždy o dva tahy dopředu, než byla společnost. Věděl, co bude za rok, za dva, kam se to posune a věděl, co bude fungovat.

Mayerová vzpomíná, že i když vymýšleli někdy šílené věci, tak jim v tom málokdo bránil. „Nechali nás ať si to děláme, jak chceme. Jeden díl pořadu Rande, kde byl hostem David Hasselhoff z Pobřežní hlídky, měl 98 % sledovanost, vyšší než Televizní noviny. To už jsou čísla, kterých dnes už nikdo nebude mít,” říká Mayerová, která dnes moderuje třeba na rádiu Bonton, svou rubriku má i v Receptáři prima nápadů nebo v Blesku. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.


Celebrity - další články

Doporučujeme