Mezi rutiálem a nemocí je tenká hranice! Úchylky slavných osobností

10. ledna 2016·Celebrity·Redakce

Při odchodu z domova se třikrát vrátíte, abyste se ujistili, že je zamčeno. Nikdy nešlápnete na víko kanálu. Časopisy a noviny rovnáte do komínků. Možná jste nemocní!

O nemoci jste určitě slyšeli. Odborně se nazývá obsedantně-kompulzivní porucha (z anglického obsessive-compulsive disorder, OCD). 

Vzpomínáte si na Jacka Nicholsna ve filmu Lepší už to nebude? Tak to je ono, i když se nemusí jednat o kombinaci tolika posedlosí. Stačí jedna, která dotyčnému odstartuje peklo na zemi. 

Rituál ještě není nemoc

Když vidíte kominíka, chytnete se za knoflík. Napříjemnosti zaháníte klepáním na dřevo. To je v pořádku, Knoflík, zaklepání a jde se dál. To u nemocných obsedantně-kompulsivní poruchou nefunguje. Rituály se změní v posedlost.

Kde se bere obsese

Žádná lékařská teorie není stoprocentní. Někteří lékaři viní přehnané nároky, kterým byl vystaven jedinec v dětství (umyl sis ruce pořádně, srovnal si bačkůrky, opravdu jsi zamknul a tak dále). Citlivý jedinec se může v dospělosti k takovým rituálům upnout jako k jistotě, která mu pomůže zvládnoust stres.

Obsese slavných

Donald Trump trpí hraniční OCD. Ve výtahu se nikdy nedotýká knoflíku “Přízemí” a málokdy si s někým podá ruku. To ze strachu před bakteriemi.

Cameron Diaz se myje mnohokrát za den ruce. Dveře otevírá lokty a neustále myje kliky.

Justin Timberlake nesnáší, když věci kolem něj nejsou v přesném zákrytu. V ledničce může mít jen některé druhy potravin.

Katy Perry si zuby čistí 6 – 8x denně

Charlie Sheen trpí nutkavou potřebou pořádku.

Charles Darwin si na své výpravy vozil rakev na míru, aby ho v případě smrti nepohřbili v něčem nepohodlném.

Nikola Tesla nesnášel šperky, kulaté předměty a dotek cizích vlasů, také potřásání rukou a vše musel mít v násobku tří. 

A co David Beckham? Údajně i on má nakročeno k OCD. Doma musí být všechno do puntíku. Vyžaduje naprostý pořádek, čistotu, věci srovnané do pravého úhlu a vše musí být do páru. Pokud je v ledničce něčeho lichý počet, nadbytečnost hodí do koše.

 

Užijte si neděli s příjemnými rituály: oběd, kávička, televizní pohádka, vycházka. To postačí!

 

 

Celebrity - další články

Doporučujeme