Michael J. Fox se s Parkinsonovu chorobu pere už třicet let. Jednoho dne mi prostě dojde plyn, říká

9. listopadu 2023·Celebrity·Redakce

Michael J. Fox (Zdroj: Profimedia)

Dlouhých sedm let tajil herec Michael J. Fox známý z filmové série Návrat do budoucnosti svou nemoc. V roce 1998 oznámil, že trpí Parkinsonovu chorobu, se kterou se pere dodnes. A snaží se i přes všechno s nemocí bojovat.

S Parkinsonovu chorobu žije herec Michael J. Fox už dlouhých třicet let. I přesto je optimistou, nemoc nazval darem a svěřil se, že smrti, která by mohla přijít předčasně, se nebojí. „Tvrdím, že Parkinson je dar. Je to dar, který si vybírá svou daň, ale v mnoha pozitivních směrech mi změnil život,“ řekl Fox, který založil nadaci Michael J. Fox Foundation, z níž putují peníze na vývoj terapií pro osoby trpící Parkinsonovou chorobou.

Hvězda filmové série Návrat do budoucnosti se snaží zachovat si pozitivní přístup k životu, ale zároveň otevřeně přiznává, že mu vážná nemoc často komplikuje život. Podstoupil operaci páteře, po které mohl zůstat ochrnutý. Několikrát upadl, přičemž si zlomil obě ruce, dlaň, orbitální i lícní kosti. Označuje se za tvrďáka, protože ho nic nepřekvapí a nezlomí.

Zároveň ale ví, že takhle to nemůže být věčně. „Jednoho dne mi prostě dojde plyn. Až to přijde, dovolím si odejít. Je mi 62 let, kdybych zemřel zítra, rozhodně by to bylo předčasné, ale nic neslýchaného. Takže ne, nebojím se toho,“ přiznal otevřeně.

Když mu nemoc diagnostikovali, nevěřil, že by mohl žít plnohodnotný život. „Kdyby mi v devětadvaceti, tedy v době, kdy mě diagnostikovali, někdo řekl, že po šedesátce budu ještě dělat promo svým novým filmům, že budu šťastný, nevěřil bych tomu. Opravdu si vychutnávám každý den a každý jeho okamžik. Jsem obezřetný optimista, ale moje rodina by řekla, že jsem spíš optimista než obezřetný,“ dodal herec, pro kterého je velkou oporou jeho manželka a čtyři děti.

Celebrity - další články

Doporučujeme