Ministr Zaorálek: Herman nedodržel dohodu, proto jsme zveřejnili pročínské prohlášení!

30. října 2016·Celebrity·Luboš Procházka

Pročínské prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů bylo podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nutné. Důvodem bylo to, že ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nedodržel dohodu a s dalajlámou se sešel nikoli soukromě, ale oficiálně.

Zaorálek to dnes řekl v pořadu Partie televize Prima. “Nepřipustím, aby mi kdokoli diktoval, s kým a kde se mám setkávat,” řekl Herman ČTK.

“Šlo o hledání řešení v situaci, kdy Česká republika přestala držet slovo. Pan Herman … si tady prostě dovolil něco, co bylo zborcením toho, co se dohodlo,” uvedl Zaorálek. Podle něj by to bylo bráno jako “politická provokace” a ohrožovalo to dohodu o strategickém partnerství mezi oběma zeměmi. Za nesmyslné označil informace o tom, že prohlášení mělo zůstat neveřejné. “Že by se tajně něco posílalo, to je přece nesmysl,” prohlásil.

ČTĚTE TAKÉ: Dají, nedají…Strýc by vyznamenání od prezidenta stejně nepřijal, tvrdí Herman

Zaorálek uvedl, že Hermanovi před jeho schůzkou řekl, že pokud by se s dalajlámou setkal soukromě v rámci konference Forum 2000, “možná z toho bude křik, ale to ustojíme”. Až den před schůzkou se z médií dozvěděl, že Herman dalajlámu přijme oficiálně. Ministr kultury to podle Zaorálka zdůvodnil tím, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí. “To je nedodržení slova vůči mně, nejenom vůči Číně,” uvedl k Hermanovu rozhodnutí Zaorálek.

ČTĚTE TAKÉ: Jan Kraus promluvil o cenzuře jeho show. Zveřejnil “problematický” úvod pořadu! VIDEO

Celebrity - další články

Doporučujeme