Mynář nedostal prověrku, teď zvažuje odvolání! Podle politiků by měl skončit

25. září 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář nezískal prověrku od Národního bezpečnostního úřadu na stupeň přísně tajné. Mynář, který pravděpodobně proti rozhodnutí podá rozklad, to dnes oznámil v tiskové zprávě a potvrdil tak dřívější informace médií.

Většina předních politiků je přesvědčena, že by měl Mynář ve funkci skončit.  Prezident Miloš Zeman řekl, že pro Mynáře bude na Hradě vždy důstojné místo.

Mynář v prohlášení uvedl, že se momentálně seznamuje s podrobnostmi rozhodnutí, aby zvážil další postup. Za velmi pravděpodobné má ale, že využije opravných prostředků. To, že se kancléř proti rozhodnutí odvolá, očekává i Zeman.

Když odvolání nedopadne dobře, bude muset kancléř ve funkci skončit. Na Hradě by ale mohl působit v jiné funkci, řekla hlava státu později v rozhovoru Parlamentním listům. Odvolací řízení může trvat velmi dlouho.

Přední politici si většinou další působení Mynáře na Hradě v současné pozici představit nedokážou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že se prezident rozhodne v zájmu státu a dobré pověsti úřadu prezidenta, pokud jde o budoucnost Mynáře ve funkci. Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek uvedl, že ho rozhodnutí NBÚ nepřekvapilo.

Působení Mynáře ve funkci bez prověrky si nedokáže představit například místopředseda komunistů Jiří Dolejš nebo místopředseda ODS Martin Kupka. Šéf KSČM Vojtěch Filip i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek věří, že Zeman dodrží své slovo, které dříve dal.

Mynář o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale podle médií začalo zhruba o rok později. Důvody rozhodnutí NBÚ nejsou známy, spekuluje se ale o tom, že by úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to v minulosti opakovaně odmítl.

Celebrity - další články

Doporučujeme