Na korunovační klenoty stojí lidé fronty! Přístupné budou dva týdny

15. května 2016·Celebrity·Luboš Procházka

Stovky lidí čekaly v neděli od brzkého rána ve frontě před vstupem do Vladislavského sálu na Pražském hradě, aby mohly spatřit české korunovační klenoty! Ty budou v rámci oslav 700. výročí narození krále Karla IV. dva týdny přístupné - a to ZDARMA!!

První návštěvníci přišli už kolem sedmé ráno a v sychravém počasí čekali přibližně dvě hodiny. Kromě vzácných klenotů mohou na Hradě navštívit i další výstavy, které připomínají odkaz Karla IV.

Svatováclavská koruna, žezlo a jablko jsou vystaveny v Gočárově vitríně, která byla zhotovena v roce 1929. Přímo u ní stojí dva příslušníci Hradní stráže.

V sále jsou ale i další členové hradní policie, vojáci i zaměstnanci hradní správy. Dohlíží například na to, aby se návštěvníci nepohybovali mimo prostor vyznačený po obvodu sálu šedivými koberci.

Omezení pohybu lidí v místnosti je podle Davida Šebka z tiskového odboru prezidentské kanceláře nutné kvůli bezpečnosti, ale také proto, aby pohyb návštěvníků neměnil klima v místnosti.

“Kolegové památkáři také nechali zastínit jižní okna, aby zabránili prudkému nárůstu teploty, což by mohlo klenotům škodit,” dodal Šebek.

Znáte české korunovační klenoty? Seznamte se!

 

 

Celebrity - další články

Doporučujeme