Navzdory svému mládí, díky své inteligenci byla Alžběta II. připravená stát se královnou

27. září 2021·Celebrity·Barbora Turková

Alžběta II a Phillip (Foto zdroj: Shutterstock)

Nikomu, kdo se zajímá o dění a historii britské královské rodiny, by rozhodně neměly ujít podcasty z nového pořadu Královská rodina na Rádiu Z. V současné chvíli si můžete poslechnout již pět epizod, které se těší velkému úspěchu a příští čtvrtek nás čeká další. Pořadem provází moderátor Ondřej Kopa a povídá si s historikem Martinem Kovářem.

Historik Martin Kovář nám v pořadu Královská rodina Rádia Z bude povídat o britské královské rodině a o dění ve Velké Británii. Kde se vůbec vzala taková celosvětová fascinace právě touto monarchií? “Ta trvá po celé moderní dějiny. Monarchie byla od nepaměti výjimečná. Jedna z nejtradičnějších, nejslavnějších, nejbohatších. Do první světové války byla Británie první světovou velmocí,“ říká Martin Kovář se kterým pořadem provází i moderátor Ondřej Kopa.

Alžběta II. nastoupila na britský trůn v roce 1952 a pro nikoho to rozhodně nebylo jednoduché. Ani pro královnu, ani pro Británii. “Když skončila II. světová válka, Británie sice patřila mezi vítěze, ale ekonomicky to byla naprosto zdevastovaná země. Podruhé během čtvrt století vedla válku nad svoje ekonomické možnosti a bylo to znát. Sice na ně nepadaly bomby z německých letadel, ale byla to tvrdá doba,” říká historik Martin Kovář. Pro Alžbětu tedy nástup na trůn nebyl vzhledem k okolnostem vůbec jednoduchý.

Na vládnutí byla připravená

Její otec, král Jiří VI. byl ale v posledních letech svého života často nemocný a na to, že se Alžběta II. stane královnou, se chystali od jejího narození. V roce 1951 se zdraví krále zhoršovalo. “Bylo jasné, že konec může přijít kdykoliv. V tom roce plnila Alžběta řadu společenských povinností, které by patřily královi. Hlavně to byla ona, ne král, která se potkala s americkým prezidentem Harry Tumanem. Bylo evidentní, že přebírá královy povinnosti,” komentuje dobu těsně před královou smrtí Kovář.

Navzdory svému mládí, díky své inteligenci a přípravám, na to byla připravená. Zpráva o smrti otce zastihla Alžbětu v zahraničí, v Keni v Africe. 6. února 1952 se Alžběta a její manžel dozvěděli smutnou zprávu o úmrtí krále. Manželský pár cestu směrem do Austrálie přerušil a vrátil se zpátky do Británie. Korunovace se uskutečnila na začátku června 1953 ve Westminsterském opatství.

Tehdy to sledovalo 20 milionů obyvatel v televizi, v rozhlase dalších 12 milionů. “Byla to možnost připomenout si velkolepost Británie a ukázat, co všechno Británie pro Evropu udělala. Navíc to byla první televizní korunovace v době, kdy televize byla ještě v plenkách. Bylo to dojemné a Britové byli nadšení, protože v těžkých 50. letech šli vstříc s novou královnou nové době,” říká historik.

S princem Phillipem se potkala, když byli děti a Alžběta se okamžitě zamilovala a Phillip zřejmě také. Nadšení z této lásky moc nepanovalo. “On nebyl Brit, nebyl finančně zajištěný, maminka byla duševně nemocná, tatínek měl pověst hazardního hráče. Ale Alžběta si tento vztah prosadila,” přibližuje Kovář. Na druhé straně Phillip měl co nabídnout. Sloužil za války u britského námořnictva, a kdyby tomu nebylo, sňatek by se zřejmě nekonal. Na podzim roku 1947 se konala svatba. “Obavy rodičů se naštěstí nenaplnily, měly spolu čtyři děti a myslím, že by sedalo říct, že to byl šťastný vztah,” říká Kovář.

Pro muže to nebylo jednoduché stáhnout se a být své drahé polovičce oporou. “Británii reprezentoval stejně dobře jako jeho manželka. A jak se ukázalo během jeho pohřbu, Britové si to uvědomovali, zvláště v posledních letech jeho života,” komentuje historik a dodává, že v pozdějších letech měl Phillip poměrně ostrý jazýček a občas způsobil i nějaké faux pas.

Chcete si rozšířit obzory a dozvědět se něco nového o této slavné a populární monarchii? Tak si nalaďte Rádio Z každý čtvrtek v 11:30, reprízu pak v sobotu v 8:30. Všechny záznamy jsou dostupné na webu rádia nebo ve formě podcastů v české aplikaci Youradio Talk a dalších streamovacích platformách jako Spotify, Apple Podcast či Google Podcast.


Celebrity - další články

Doporučujeme