OBJEV: Salieri a Mozart nebyli rivalové! Složili společnou skladbu, důkaz je v Praze!

16. února 2016·Celebrity·Redakce

Hudební skladatelé Antonio Salieri a Wolfgang Amadeus Mozart nebyli zarytí nepřátelé, tak jak to známe ze slavného Formanova filmu Amadeus. Naopak dokonce spolupracovali na jedné skladbě, která je v pražském Národním muzeu!

Notový zápis skladby s názvem “Per la ricuperata salute di Ophelia” ležel v Českém muzeu hudby, jen se nevědělo, že je to právě ona pohřešovaná skladba, na které se podílel Mozart se Salierim. Její popisy byly zašifrovány a teprve loni při nové katalogizaci se knihovnici NM za pomoci internetových zdrojů a tištěných encyklopedií podařilo určit všechny zúčastněné autory. Unikátnost pak určil německý muzikolog a skladatel Timo Jouko Herrmann.

Skladba vznikla v roce 1785 k příležitosti uzdravení anglické zpěvačky Nancy Storaceové působící ve Vídni, která byla ceněnou interpretkou Salieriho a Mozartova díla. Každý z autorů složil dvě sloky – Mozart psal víc ve stylu pochodu, Salieriho část má podle spíše venkovský nádech. Libreto, které ke skladbě složil Lorenzo da Ponte, autor libreta Mozartovy zřejmě nejslavnější opery Don Giovanni, se dostalo do sbírek Národního muzea v 50. letech jako konfiskát, zpracováno bylo poprvé v roce 1976. 

Pramínek vlasů za milión! Tolik se cení Mozart

VIDEO: Zemřel kameraman oscarového Amadea Miroslav Ondříček!

 

Celebrity - další články

Doporučujeme