Poslední role Karla Gotta v pohádce Když draka bolí hlava: Podle kritiků mluví špatně slovensky

2. prosince 2019·Celebrity·Barbora Pisingerová

Karel Gott a Charlotte. Foto: reprofoto YouTube / Petardaproduction

O první adventní neděli mohli diváci na televizi Prima shlédnout pohádku Když draka bolí hlava, ve které si naposledy zahrál i legendární zpěvák Karel Gott (†80). Přes velké naděje ale diváci nenechali na pohádce nit suchou: Gott prý mluví špatně slovensky, písničky se nepovedly a hlavní postavy jsou prý nezajímavé.

Česko-Slovenská pohádka Když draka bolí hlava měla v kinech premiéru už před rokem, o první adventní neděli si ji ale diváci konečně mohli prohlédnout i doma v televizi. Řada lidí ji tak viděla vůbec poprvé – a někteří by ji snad radši ani neviděli.

“Zlo. Tohle děti nesmí nikdy vidět. Slovenský Kája dohání k slzám (v negativním slova smyslu). Strašné postsynchrony, hnusná hudba a skřet na zabití. Drak který proklel Československo je poslední kapka. Víc vidět nechci,” napsal například jeden divák o pohádce v diskusi na webu Československé filmové databáze.

A řada dalších s ním souhlasí. Divákům vadila především špatná slovenština Karla Gotta, nezajímavý děj, podle některých navíc nepovedené efekty nebo písničky. „Božský Kája slovensky mluví jednak špatně, tedy s chybami, a jednak je vidět, jak strašně se na to soustředí, takže se pokouší deklamovat jako v Národním divadle. Což ve spojení s tím, že není herec, vede k herecké tragédii,“  zní další názor.

“Hudba byla občas depresivní, spíš z muzikálu pro dospělé, než z písniček pro děti.Zlatý Svěrák a Uhlíř. Přetrpěla jsem to do konce, ale za ten promarněný čas a s ohledem na možnost poškození dětského vkusu bych to svým vnoučatům nedoporučila,” myslí si další divačka. Na serveru pohádku hodnotilo přes tisíc lidí, dostala však pouze 14 % a skončila tak jako 63. nejhorší film všech dob.

Navzdory kritice si ale pohádka své fanoušky našla a dokonce se jí na rozdíl od řady dalších českých projektů podařilo prorazit i v zahraničí. “Vysílají ji v televizích v Německu a na Slovensku. Příští rok Maďarsko, Polsko, Rakousko, Švýcarsko, Lucembursko, festivaly USA, Austrálie, Německo, Rusko, ocenění Venezuela, Turecko, Bělorusko, Albánie, Nové Mexiko, Indie,” uvedl pro deník Blesk producent Petr Šiška.

Mrkněte na oficiální trailer:

Poslechněte si písničku, kterou Karel Gott nazpíval s dcerou Charlotte:


Celebrity - další články

Doporučujeme