POZOR! Povinné ručení od půlnoci až o stokoruny zdraží

31. prosince 2015·Celebrity·Luboš Procházka

S novým rokem přichází řada změn! Např. až o stokoruny zdraží povinné ručení. Na vině je nový občanský zákoník. Zrušil totiž tabulky, podle kterých pojišťovny vyplácely škody na zdraví. Odškodné, které musí pojišťovny platit obětem nehod se zvýšily až o čtvrtinu. Podrobnosti najdete uvnitř článku.

Zdražení o stokoruny

O kolik pojišťovny zdraží, to zatím, není úplně jisté. Odhaduje se ale zdražení o 5 až 10 procent. V průměru na povinném ručení zaplatíme 2700 korun ročně. Ve výsledku půjde tedy o zdražení v řádech stokorun. Nejeden řidič si tak možná položí otázku, jak změnit pojišťovnu a vypovědět povinné ručení u té stávající. Na Frekvenci 1 radí Aleš Povr z Asociace pojišťoven.

Výpověď povinného ručení

„Nejčastějším způsobem je výpověď k takzvanému výročí. Tuto výpověď musíte doručit nejpozději šest týdnů před koncem pojistného období. Smlouvu můžete písemně vypovědět i do dvou měsíců od jejího uzavření. To platí například u narychlo sepsaných smlouvách u prodejců.“

Počkejte tedy, až vám do schránky přijde dopis od pojišťovny, kde vám oznámí novou výši pojistného a pak jednejte. Smlouva může zaniknout i prodejem auta. Po té, co vůz změní majitele, stačí pojišťovně odeslat kopii velkého technického průkazu spolu s kopií kupní smlouvy. Pojištění zanikne dnem doručení. 

A pak je tu poslední varianta a sice neplacením pojistného. Tuhle cestu vám ale na Frekvenci 1 rozhodně nedoporučujeme. Povinné ručení totiž zaniknout může, ale také nemusí, tak abyste se nedostali do problémů.

Celebrity - další články

Doporučujeme