PRÁVĚ TEĎ: Prezident Zeman hostem speciálního Pressklubu rádia Frekvence 1

4. ledna 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Rádio Frekvence 1 odvysílalo ze zámku v Lánech první Prezidentský Pressklub. Jeho hostem byl prezident republiky Miloš Zeman. Co zásadního hlava státu řekla? To se dozvíte uvnitř článku.

O Silvestru

“Chlebíčky, víno, o půlnoci přípitek a DVD s filmem Edgar Hoover s Leonardem Di Capriem. A s mojí paní jsme si přáli zdraví. Vše ostatní, jak píše Bible, nám může být přidáno.” 

O setkání s premiérem Sobotkou

“Moje vztahy s Václavem Klausem byly protkány totální neshodou. Ale vždy jsme dokázali držet slovo. A pokud jde o pana Sobotku, tam jsme žádné dohody neuzavřeli a proto od něj nic nevyžaduji. Vše se také odvijí od kvality oběda. A to setkání bylo příjemné, rozhodně jsem ho neprotrpěl. Proti mně neseděl ani Janoušek, ani Viktor Kožený. Na sjezd ČSSD ale nepřijedu, protože mě nezvou. Kdyby mě pozvali, přijedu” 

O šancích vlády na přežití

“To záleží na něm (Sobotkovi) a na jeho oponentech. Není důvod, aby se extrémně vyhrotila situace, protože letos nejsou žádné volby.” 

“V této vládě je silnou osobností pan Babiš. Ale vláda tím netrpí.”

O suverenitě ČR

“Někdy může být česká politika v pokušení papouškovat názory jiných zemí nebo se poklonkovat jiným názorům. Nemluvím o ohrožení, mluvím o riziku přitakávání nebezpečným názorům.” 

O Ukrajině

“S Ukrajinou je něco špatně. 1. ledna se organizují pochody, které uctívají Stepana Bandera, který mimochodem vypadá jako Reinhard Heidrich. A tak si říkám, že je něco špatně.” 

O výrocích Václava Klause o zhýčkání novináři

“Nejsem zhýčkaný novináři. Je to absurdní představa. A komunismus byl poražen a pokud se dějiny opakují, pak nikoliv jako tragedie, ale jako fraška.  A já bych si přál, aby v Severní Koreji vznikl skanzen komunismu a tam se lidé jezdili dívat, co je komunismus zač. A v Číně, kde jsem nedávno byl, už podle mne komunismus není.” 

O popularitě

“Jsem zvyklý na pokles. Obhajuji totiž svůj názor na nepopulární témata. Člověku může klesnout popularita, je-li v menšině. Ale musím mít tu sílu přiznat chybu. Průzkumy se často liší, ale nemávnu nad tím rukou. Je třeba říkat jasně a nahlas svoje argumenty a poslouchat argumenty – nikoliv řev – oponentů.”  

O Martinu Bursíkovi

“Martin Bursík říká, že jsem dvojitým agentem Číny? Pan Bursík je malý neúspěšný člověk, považuji ho za lehce psychicky vyšinutého.” 

O kauze Kajínek a jejím znovuotevření

“Vyžádal jsem si si spis, přečetl ho a o vraždě tam není ani slovo. Ale vše je teď v rukou ministryně Válkové.” 

O pokutách pro poslance a senátory

“Už jsem proto byl jako předseda ČSSD. tehdy pro to hlasoval celý můj klub. Bohužel nebyl přijat, ale jsem pro.” 

Moje vize čeké společnosti

“Sice jsem o tom napsal několik knih, projevů a řečí, ale zopakuji: chci, aby se ČR postupně posunovala směrem ke skandinávskému modelu sociálního státu.” 

O Pussy Riot

“Už se o tom nebudu vyjdřovat. Ať se každý podívá na videa této sexuální skupiny z přírodovědeckého muzea. Víc už o tom neřeknu.” 

Prezident Zeman s moderátorem Pressklubu Lubošem Xaverem Veselým a s prezidentem Frekvence 1 Michelem Fleischmannem.

Prezidentský Pressklubu s Milošem Zemanem si můžete pustit tady! 

Celebrity - další články

Doporučujeme