Při stavbě domu Veroniku Arichtevu potkaly problémy jako řadu Čechů. Materiál je drahý nebo není k dostání

2. června 2022·Celebrity·Redakce

Herečka Veronika Arichteva. (Foto: se souhlasem V. Arichteva)

V Česku snad není nikdo, kdo by se nepotýkal s problémy během stavby domu či jeho rekonstrukce. Stavební materiál chybí, když už se vám ho podaří sehnat, tak je výrazně dražší a mnoho lidí tak muselo například od původních představ upustit a sesunout se k levnější variantě. Své o tom ví i herečka Veronika Arichteva, která se přátelům a fanouškům svěřila s problémy, kterým musí čelit při renovaci jejich budoucího nového domova. Mnoho lidí s ní souhlasí a je tak jasné, že situace ve stavebnictví je opravdu alarmující.

“To jsme si zas vymysleli hovadinu,” napsala na začátek příspěvku Arichteva. S manželem, režisérem Biserem Arichtevem se pustili do rekonstrukce 150 let staré vilky. Bohužel nečekali, jako řada ostatních Čechů, že ceny stavebního materiálu během pár měsíců doslova raketově vzrostou. To bylo samý… tohle bude stát tolik a tohle tolik. To dáme ne?! Dáme. A ono to všechno stojí 2x tolik! To dáme ne? No nevím,” postěžovala si herečka.

Teď podle svých slov s partnerem řeší, jak budou postupovat dál a co lze na jejich vysněném domečku udělat jinak. U něčeho musíme upustit z původního plánu a představy aspoň trochu, aby si to furt zachovalo ten náš první pocit z toho domu… A něco prostě bude časem. Někdy. Snad,” dodala s tím, že se ale svého snu nevzdá i kdyby neměla už nikdy jít nakoupit do Zary, populárního obchodního řetězce s oblečením.

View this post on Instagram

A post shared by Veronika Arichteva (@veronikaarichtev)

Veronika svým příspěvkem ale na instagramu otevřela obrovské téma k diskuzi. S tímto problémem se potýkají lidé napříč celou Českou republikou. Mnozí z nich se ozvali v komentářích pod příspěvkem. To znám. Vysnili jsme si plot. Ten ještě před 20 měsíci vyšel cca na 110 tisíc, dnes cca na 370 tisíc (hrubý odhad). Takže bohužel jdeme jen do obyč 3D plotu. Plot bohužel potřebujeme, jelikož nám dítě i pes pořád utíkají,” napsala na instagram jedna ze sledujících. “Jsme na tom asi podobně, koupili jsme dům… Hele to vyměníme okna, uděláme topení, zbouráme jednu zeď… Haha, topení dvakrát tolik než jsme si mysleli… No za měsíc se budeme stěhovat a už teď víme, že nám nezbyde ani na lino na podlahu. Ještě že je léto před námi,” dodal nejmenovaný uživatel. Další pak čekají například střechu, která není u nás ani k sehnání a museli ji poptávat v sousedním Německu. Jinak by se jí dočkali možná příští rok.

Našli se ale i tací, co se podělili s ostatními o rady. “Nám řekli dělníci, že se vyplatí objednat si 2 kamiony materiálu z Německa a vyjde to i s dopravou levněji než si kupovat materiál u nás,” napsal Lukáš. Jiní zase radí, že je dobré stavbu či rekonstrukci pozastavit. “Pokud máte kde bydlet, tak stavbu zastavte jako to udělalo nyní x tisíc lidí, co nemají vaše příjmy. Počkat se vyplatí…Když se zastaví poptávka, dojde ke snížení cen v nabídce. Jednoduchá ekonomická teorie… Dokud za takhle vysoké ceny lidi budou kupovat a poptávat služby, zboží, budou ceny vysoké.”

Ve vzduchu se vznáší tedy otázka, jak dlouho ještě tato situace bude trvat a zda se vůbec vrátí někdy do normálu? Nezbývá než doufat, že se na tento neskutečný raketový růst cen najde časem metr a lidé si tak budou moci dostavět své domy nebo si bydlení opět pořídit za rozumné peníze.

Celebrity - další články

Doporučujeme