První větší pochybení Veroniky Kašákové. Život se vzácnou chorobou PKU není žádný med

29. října 2021·Celebrity·Dominika Číčelová

Veronika Kašáková (Foto ČTK)

Modelka Veronika Kašáková bude muset celoživotně řešit onemocnění jejího malého synka Matyáše, jehož vzácná choroba způsobuje, že musí mít velice striktní jídelníček. Tuto neobvyklou starost zvládá Veronika skvěle. Nedávno však udělala první chybu, ze které má nyní výčitky svědomí a doufá, že to na zdraví jejího synka nebude mít žádný vliv. S informací přišel deník Blesk.

Osud nám v životě klade spoustu překážek, a ne každý se s nimi dokáže s přehledem vypořádat. To ovšem není případ modelky a statečné maminky Matyáše Veroniky Kašákové. Její osmiměsíční syn trpí vzácnou chorobou PKU, což je dědičná nemoc nesoucí název fenylketonurie. Veronika tak musí každý den sestavovat a dodržovat pro syna velice přísný jídelníček.

Pacient s touto nemocí nemůže přijímat téměř žádné bílkoviny. Nedodržování diety totiž vede k vážným následkům, jako je například těžká retardace. Veronika jídlem pro svého syna žije a postupně se učí vyznávat se v etiketách. Patří jí za to veliký obdiv, protože je jasné, že celoživotní počítání před každým jídlem, není nic snadného.

Nikdo není neomylný

Nikdo však není neomylný a i Veronika Kašáková je jenom člověk. A tak se jí před několika dny stala první větší nepříjemnost, která se podle jejích slov určitě ještě několikrát stane. „Dva dny zpátky, když jsme byli v dětském domově, jsem tam dala Matyáškovi obídek s dětma a ten obídek jsem si zapomněla zapsat. Když jsem mu pak sestavovala večeři a počítala, kolik ještě může fenylalaninu, tak jsem tam neměla zapsaný ten oběd a k večeři jsem mu dala dvojitou porci. Přesáhla jsem jeho toleranci. Bylo to poprvé a byl to šok. Asi se to ale ještě stane stokrát,“ přiznala pochybení.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Veronika Kašáková (@veronikakasakova)

Matyáška hned vzala na vyšetření a teď čekají na výsledky krve, zda toto pochybení bude mít nějaké následky. Zveřejnit tuto chybu se rozhodla na základě svého špatného svědomí, že svému děťátku způsobila byť jen na chvilku jakoukoliv bolest nebo přítěž.


Celebrity - další články

Doporučujeme