Rádce černého pasažéra: Aplikace, která hlásí revizory!

9. února 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Jízda načerno se v Čechách těší velké oblibě! Jak jinak si vysvětlit, že loni v Praze revizoři pokutovali čtvrt milionu lidí. V Ostravě jich chytli 100.000 a v Brně bezmála 70.000.

Za hříchy se platí

Pokud jste za jízdu nezaplatili, s placením pokuty neotálejte. Pokuta se může vyšplhat až na patnáct set. Když zaplatíte na místě nebo krátce po prohřešku, ušetříte. V Praze zaplaťte nejpozději do 15 dnů, pokutu vám pak sníží na 800 Kč. V Brně to budete mít za 800, když zaplatíte do 5 dnů. V Ostravě při zaplacení do sedmi dnů zchudnete jen o 700 Kč.

Chybovat je lidské

Jestliže vás vyzve revizor k zaplacení pokuty, ač jste v tu dobu MHD nevyužívali a už vůbec jste nejeli načerno, braňte se. A udělejte to hned. V opačném případě se obrňte trpělivostí. Když se necháte dotlačit k zaplacení pokuty v blokovém řízení i když jste nejeli načerno, můžete se jedině obrátit na dopravní podnik s návrhem na zahájení přezkumného řízení z důvodu neoprávněného uložení pokuty. To může trvat i několik let a šance na vrácení peněz je i tak velmi nízká.

Exekutoři za dveřmi!

Nezaplacenou pokutu je možné vymáhat! Standardní promlčecí lhůta je tři roky, může se ale prodloužit až na deset let. To se stává v případě, že černý pasažér podepíše při uložení pokuty i uznání dluhu. Není-li přirážka k jízdnému uhrazena včas, dopravce může požadovat uhrazení úroku z prodlení. Pokud tedy dlouhodobě neplatíte, hrozí vám, že u vás jednoho dne zaklepou exekutoři.

Aplikace pro černé pasažéry

Češi jsou vynalézaví a tak existuje aplikace, kdy si prostřednictvím chytrých telefonů lidé předávají informace o tom, kde revizoři číhají. Jet městskou hromadnou dopravou bez platné jízdenky vás i tak může přijít pěkně draho. 

Celebrity - další články

Doporučujeme