Rapper Stormzy se zapojil do boje proti rasismu. Neziskovkám věnuje 300 milionů

12. června 2020·Celebrity·Barbora Pisingerová

Foto: Instagram / _stormzyofficial

Britský rapper Stormzy chce věnovat na boj proti rasismu a nerovnosti deset milionů liber (skoro 300 milionů Kč). Peníze mají v příštích deseti letech dostat nejrůznější spolky a charitativní organizace, které se zasazují za práva lidí s jinou barvou pleti v Británii. Stormzy v prohlášení napsal, že lidé by si měli uvědomit "nepohodlnou pravdu", že černoši čelí ve Spojeném království dlouhodobé diskriminaci.

“Existuje tu nepohodlná pravda, kterou naše země neustále nechce uznat a připustit, a to, že černoši zažívají ve všech oblastech života trvalou diskriminaci – a to jen kvůli barvě své kůže,” napsal Stromzy.

Podle něj mu lidé neustále připomínají, že on sám je jako černoch příkladem, že úspěch není v Británii podmíněn barvou pleti. Jenže podle něj to tak není. “Musíme bojovat proti rasistickému systému, který je namířen proti nám a snaží se nás předurčit k neúspěchu ještě před narozením,” domnívá se hudebník.

Stromzy je dalším z řady umělců, kteří podpořili celosvětové protesty proti policejnímu násilí a rasismu vyvolané zabitím černocha George Floyda v americkém Minneapolisu. Floyd zemřel při zatýkání poté, co mu jeden z policistů téměř devět minut klečel na krku a ignoroval jeho opakované stížnosti, že nemůže dýchat. Demonstranty už podpořili mimo jiné zpěvačky Beyoncé, Lorde a Lizzo, zpěvák Harry Styles věnoval peníze do fondu, který vyplácí kauce za zatčené demonstranty v USA.

Celebrity - další články

Doporučujeme