Rozčepýřený kluk, který si šlape na jazyk. Jamie Oliver slaví 40!

27. května 2015·Celebrity·Redakce

Nikdy se nevyžíval v komplikovaných receptech a exotických surovinách, naopak milionům lidí ukázal, že vaření vlastně není žádná věda. I proto se Jamie Oliver stal asi nejznámějším kuchařem světa. Dnes slaví 40. narozeniny.

Jamie Oliver trávil v kuchyni mnoho času již od dětství; jeho rodiče totiž vlastnili vyhlášenou restauraci, kde od svých osmi let pomáhal. Zkušenosti posléze sbíral ve Francii i v Londýně, kde ho při natáčení dokumentu o gastronomii objevila televize.

Dostal nabídku na vlastní show a z pořadu Šéfkuchař bez čepice se brzy stal hit stejně jako ze stejnojmenné kuchařky. V televizních show se objevuje pravidelně od roku 1999 a jeho knihy s recepty se pravidelně umisťují na předních příčkách mezi bestsellery. Samotný Oliver si první z nich ale přečetl až před dvěma roky, protože trpí dyslexií.

Dnes Oliver vlastní nebo je spolumajitelem několika restaurací po celém světě a další desítky používají jeho jméno, které je ostatně využíváno i jako značka populárního nádobí. Britskou vládu dokonce přiměl k tomu, že změnila stravování ve školách a přijala nové směrnice zakazující jídla s velkým obsahem tuku, cukru a soli. 

Možná i za to dostal tenhle chlapík, jehož si každý na začátku televizní kariéry pamatoval jako rozčepýřeného mladíka, který si šlape na jazyk a nic v kuchyni neřeší, Řád britského impéria. Oliver je už patnáct let ženatý a s manželkou Juliettou žijí v Essexu, kde vychovávají čtyři děti.

Celebrity - další články

Doporučujeme