Stovky Čechů žijí jako »bratr Pavel«: Modelka Peťa Nitka (24) se prosadila i v zahraničí

30. ledna 2019·Celebrity·Barbora Pisingerová

Zdroj: Instagram / peta_nitka

Českou republiku si v posledních týdnech získala fiktivní postava "bratra Pavla" z komediálního seriálu Most!, který podstoupil změnu pohlaví a žije jako "sestra Dáša". Podobných lidí jsou však v České republice stovky a jejich počet stále narůstá. A jedním z nich je i mladá žena s pseudonymem Peťa Nitka, které se podařilo udělat kariéru v módním průmyslu. 

Mladá Češka se narodila jako Petr Nitka, celý život však věděla, že něco není tak, jak by mělo být. V několika rozhovorech v médiích již přiznala, že hlavně dětství pro ni bylo komplikované. Chlapecké kolektivy ji totiž nikdy nepřijaly moc vřele.

Mimo tyto zkušenosti se však naštěstí nikdy nesetkala s většími problémy. “Už jako dítě jsem mamce kradla make-up a chodila v jejích botách na podpatcích, které mi tehdy byly velké. Já si myslím, že pro to všichni měli pochopení. U babičky jsem taky mohla nosit jako malá její make-up,” zavzpomínala pro server LUI na to, jak vyrůstala. Když pak po dosažení plnoletosti začala usilovat o změnu pohlaví, nikdo prý nebyl příliš překvapen.

“Důležité je to, že jsem vlastně nikdy mužem nebyla. Nikdy jsem tak nevypadala, ani nepůsobila. Nikdy jsem neměla mužský hlas, postavu ani obličej. To je další důvod, proč moje okolí nebylo překvapené z mé změny pohlaví,” svěřila se.

Ve 23 letech začala s hormonální léčbou a 9. listopadu podstoupila finální operaci. A proces přeměny pohlaví v České republice si nemůže vynachválit. “Nemám ráda řeči ostatních mediálně známých transsexuálních slečen o tom, jak je to u nás těžké. Já hodně cestuji a samozřejmě poslouchám příběhy ostatních lidí z jiných zemí. Pak jsem vždy šťastná, že jsem Češka. U nás nemusím platit za změnu pohlaví a vše jde relativně rychle,” myslí si dívka, která je vděčná, že u nás léčbu hradí zdravotní pojišťovna.

A pochvaluje si i práci lékařů. “Když jsem se probudila po operaci, byl to docela masakr. Bolelo to, ale dalo se to zvládnout. Určitě bych do toho šla ale znovu, hlavně proto, že to vše perfektně funguje a je to super,” svěřila se žena v rozhovoru pro server Novinky.

Právě její komplikovaný životní příběh je pro ni však paradoxně podle jejích slov výhodou. “V každé zemi, kde jsem předváděla, se o mně psalo, že jsem první transgender modelka Československa. Například v Indii, v jižní Africe a tak dále, takže to samozřejmě všichni věděli, kdo jsem, co mám před sebou a za sebou a jakou mám biologickou historii,” uvedla Peťa s tím, že to k ní přitáhlo pozornost veřejnosti.

Celebrity - další články

Doporučujeme