Syn cestovatele Miroslava Zikmunda znal svého otce jen z knížek. Domů se vracel na dovolenou

5. prosince 2021·Celebrity·Barbora Turková

Miroslav Zikmund (Foto: ČTK)

Cestovatel Miroslav Zikmund zemřel tento týden ve věku 102 let. Znal ho sice celý svět, ale o to méně času měl na svou rodinu. V roce 2017, kdy ještě cestoval žil, to v pořadu Potomci slavných popsal jeho syn Miroslav Zikmund mladší.

Cestovatel Miroslav Zikmund žil ve Zlíně, jeho syn se v Praze staral o jeho pracovní aktivity. O tom, jak žije jeho slavný otec, mluvil v pořadu Zuzany Bublíkové Potomci slavných. „Nenudí se. Vzhledem ke svému věku je na tom stále celkem dobře, brzy mu bude 98 let. Je to úctyhodný věk,“ prozradil v roce 2017.

Miroslav Zikmund mladší se narodil po první velké cestě jeho otce a Jiřího Hanzelky po Africe, tudíž krátce před tou druhou po Asii, která probíhala v letech 1959 až 1964. „Tatínek odjel, když mi byly čtyři roky, takže si na něj z dětství moc nepamatuji. Občas cestu ale přerušili a vrátili se krátce domů, na dovolenou. Třeba v roce 1962 jsme spolu byli v Tatrách na Rysech, vzpomínal cestovatelův syn.

I po návratu se jeho otec hodně věnoval práci, což byl docela problém. Měl toho zkrátka hodně. “Filmy, psaní kníže. Ale měl jsem štětí, že jsem jejich knížky četl v prvních verzí, tatínek mě využil jako korektora,” smál se Zikmund, který se díky tomu o svém otci a jeho povolání mnohé dozvěděl.

Nikoho ale asi nepřekvapilo, že manželství jeho rodičů nevydrželo. „Maminka byla sólistkou opery Národního divadla, Eva Zikmundová, té je 84 let. Žijeme s maminkou společně v bytě, který jsme restituovali,“ dodal Zikmund. On sám se nikdy neoženil. Podle jeho slov se nenašla žádná žena, která by si ho chtěla vzít.

 


Celebrity - další články

Doporučujeme