Tenisový fenomén kdysi kvůli šílenství fanoušků předčasně končil kariéru. Dnes slaví 60!

5. června 2016·Celebrity·Luboš Procházka

Během tenisové kariéry vyhrál 11 titulů na grandslamech a 109 týdnů vládl světovému žebříčku. Byl světovou celebritou a velkou měrou se zasloužil o globální popularizaci "bílého" sportu. Björn Borg.

“Když už něco výjimečně zkazil, stejně jste na něm nepoznali, zda ho to mrzí. Soupeře jeho klid dokonale vyváděl z míry,” řekl o něm jeho velký soupeř Guillermo Vilas. Borga kvůli jeho ledově klidné tváři přezdívali “Iceborg” a neodmyslitelně k němu patřily také dlouhé blonďaté vlasy s bílou čelenkou. A především vynikající fyzická kondice a tvrdé topspinové údery od základní čáry.

Do světa velkého tenisu vlétl už jako teenager a ještě před svými osmnáctinami vyhrál čtyři turnaje ATP. V letech 1974 a 1975 vyhrál French Open, následující rok poprvé ovládl i Wimbledon. Ten poté jako první tenista v open éře vyhrál pětkrát za sebou. Do čela světového žebříčku se poprvé probojoval v srpnu 1977 a v následujících čtyřech letech se mu to podařilo ještě pětkrát. Byl modlou nejen ve světě tenisu a všude kam přijel, vyvolával šílenství fanoušků.

Na začátku 80. let už v podstatě ani nemohl vyjít z hotelu a všude ho musela doprovázet eskorta. V lednu 1983 proto psychicky vyčerpaný Borg šokoval celý svět prohlášením, že končí kvůli ztrátě motivace kariéru. V 26 letech! A život dříve vzorného profesionála se rázem otočil o 180 stupňů. Začal si užívat života a především vinou neúspěšného podnikání ve světě módy promrhal většinu svého obrovského jmění.

V roce 1991 se proto zkoušel vrátit na kurty, ale své dřívější úrovni se ani nepřiblížil. Po dvou letech bez jediné výhry na okruhu ATP definitivně skončil. Později se mu na poslední chvíli podařilo odvrátit osobní bankrot, kvůli jehož hrozbě chtěl dokonce prodat i většinu svých trofejí. Nyní je potřetí ženatý otec dvou dětí spokojený. “Vstávám v šest třicet, jedu s dětmi do školy, pak na tenis nebo do kanceláře, vyzvednout děti, odvézt je na koníčky, úkoly a spát,” popsal svůj program vítěz ankety o nejlepšího švédského sportovce 20. století.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme