Tomáš Matonoha: Na kulturu chodí lidé od antiky, o tu strach nemám. Ale gastronomie se možná po covidu nevzpamatuje

17. července 2022·Celebrity·Redakce

Tomáš Matonoha (Foto: Frekvence 1)

Hostem Heleny Šulcové v pořadu Mezi čtyřma očima byl herec a moderátor Frekvence 1 Tomáš Matonoha. Jaký má názor na internetové diskuze? Na co si musí při moderování dávat pozor? Jak by řešil problém s životním prostředím? A vrátí se podle něj vše po covidu zase do normálu?

Tomáš Matonoha je moderátorem Frekvence 1, kde musí celou hodinu sám bavit posluchače, což není lehký úkol.“Zrovna dneska jsem si vysílání užil, protože to bylo po delší době. Problém je, když děláte něco, co se stále opakuje, neboje to na stejném principu. Člověk má pak pocit, že už se opakuje. Když jsem moderoval soutěže, které se točily každý den, je náročné myslet na to, abyste byl čerstvý, svěží, neopakoval se… Dnes to byla paráda,” Podělil se Tomáš o své moderátorské zkušenosti. “Vždy se snažím být aktuální a reagovat na něco co se třeba stalo ráno,” dodává.

Velice aktuálním tématem v nedávné době byla korupční kauza Hlubuček“Tu jsem dnes řešil spíš s nadhledem. A tak jsem říkal, že by se Poslanecká sněmovna měla alespoň jednou za rok očistit od hříchů. Ale… korupce je tady od nepaměti a nejenom u nás. Je dobře, když se na nějakou korupci přijde. Korupčníci jsou potrestáni a ti ostatní, co to mají teprve v plánu, to bere vítr z plachet,” říká herec Tomáš Matonoha.

Internetové diskuze nejsou o diskutování

Ten se jednu dobu zabýval politickou satirou, ale přesto neví, zda by se chtěl stát moderátorem politické debaty. “Zaměření na politiku jsem opustil jednak kvůli cenzuře, která mi nebyla komfortní. Zároveň mi také nevyhovovalo, že politická scéna má jepičí život. Za čtyři roky si nikdo nebude jen tak pamatovat, jak se jmenoval ministr kultury… Navíc nemám potřebu se k politické scéně vyjadřovat. Já už se vyjádřil jasně.Já si na vše udělám svůj názor, například během pandemie jsem vypomáhal v nemocnicích a bavil se s velkými odborníky a díky nim jsem se dozvěděl spoustu věcí, ale nikdy se nezapojuji do virtuálních diskuzí. Když se bude skupina pěti lidí bavit fyzicky, z devadesáti procent budou říkat zcela jiné věci, než co by napsali v podstatě anonymně na internetu. A navíc to nikam nevede. To je jakási žumpa, která na sebe nenavazuje. Diskuze má být o diskutování a není vůbec špatně, když někdo během toho změní názor, protože o tom to je. Ale tento nový fenomén je jen vypláchnutí toho, co máte na srdci a k ničemu to nevede,” nechává se slyšet herec.

Greta neměla promlouvat k politikům, ale k lidem

Tomáš se také velice zajímá o životní prostředí. “Když přišla Greta, promlouvala k politikům, aby něco začali dělat s životním prostředím. Kdybych byl já Greta, nebudu mluvit k politikům, ale k bohaté společnosti, k lidem. Konzumní způsob života nezpůsobují politické špičky, ale náš způsob života. V momentě, kdy nebudu potřebovat mít narvanou skříň oblečením, nebudu dávat přednost přeplněné tašce nekvalitními potravinami na místo pár těch kvalitních, zjistím, že nepotřebuji tolik věcí, přestanu je kupovat a tím se přestanu vyrábět. Znečišťování planety průmyslovou výrobou je způsobeno poptávkou,vyjádřil Matonoha svůj názor a dodává, že má rád racionální myšlení. “Nemůžeme pořád jen říkat, že je problém a něco s tím dělejte. Pokud se nám něco nelíbí, musíme přijít s návrhem řešení.”

Ke kultuře se lidé časem vrátí

I přes to, že jsme si teď mohli na nějakou dobu odpočinout od covidu, stále se mluví o tom, že se lidé zatím bojí vrátit ke kultuře. “Když se podíváme zpátky na 20. století, tak to, co jsme zažili tehdy, covid je proti tomu minimum. Pomysleme na obě světové války, v šedesátém osmém kultura nebyla, vše bylo zakázané a cenzurované a za rok nebo za dva se vše vrátilo do normálu. Myslím, že to bude stejné i tentokrát. Teď jsou všichni zvyklí sedět doma a koukat na Netflix, to je fenomén. Na kulturu se chodí od antiky, kultura žádný fenomén poslední doby není. Mnohem větší změna bude v gastronomii. To už se možná do původního stavu nevrátí. Ne každému se ještě vyplatí otevřít si malou hospůdku pro pár hostů,” konstatuje moderátor Frekvence 1 Tomáš Matonoha.


Celebrity - další články

Doporučujeme