Urolog Zachoval u Pokondrů: Lékaři jsou obecně trochu cyničtější než zbytek populace!

28. listopadu 2014·Celebrity·Luboš Procházka

K Pokondrům přišel v pátek urolog Roman Zachoval. Řeč byla o vrcholící akci Movember. Ale také o lékařském prostředí jako takovém. Poslechněte si záznam!

Jak to vidí Tví kolegové, lékaři, když padne řeč na Movember. Fandí tomu?

Roman: Letos pozoruji obrovský pokrok ve směru k osvětě. Ještě vloni jsem většinu kolegů a lidí v okolí vyděsil. Letos je svým knírem také děsím, ale už vědí o co jde. Spojují si to s Movemberem, jak v odborných kruzích, tak také na veřejnosti. Když někoho potkám, tak ví, o co jde.

Začínají se muži starat víc o prevenci a své zdraví?

Roman: Určitě pozorujeme nárůst ve vztahu ke svému zdraví u mužské populace. Tradičně ta prevence bývá na straně ženské populace. Ženy jsou už od malička vychovávány v tom, že už od mládí jsou pravidelně kontrolovány gynekologem, takže k tomu mívají vztah a také nemívají takové ego jako muži, takže jsou schopny si připustit, že nějaké onemocnění se jich může týkat. V posledních letech i díky kampani Movember a pomocí dalších kampaní, podporuje to i Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny, tak dochází k nárůstu zájmu mužské populace o vyšetření a prevenci nádorových onemocnění.

Pojďme k projektu Muži proti rakovině. Co bys o tom mohl posluchačům říct, aby si udělali jasno.

Roman: Vznikli jsme přibližně před třemi lety a naší myšlenkou z počátku bylo založit nadační fond, který, především pro mužskou populaci, bude přinášet osvětu a nějaké povědomí o mužských typech nádorů, především těch urologických. Časem se to rozvinulo do aktivit a projektů, takže podporujeme tu osvětu pomocí řady akcí a webových serverů, ale podporujeme i nákup některých nových moderních diagnostických a terapeutických přístrojů. Podporujeme i vzdělávání mladých vědců onkologie a některé další projekty.

3 nepříjemné otázky

Kdy jsi byl naposled na nějaké preventivní prohlídce?

Roman: Tak mě nedostanete, kluci. Jednak máme povinnou každoroční prohlídku, jako lékaři v rámci zdravotnického zařízení. Ale já i kromě toho se snažím jít každý rok nebo každé dva roky na preventivní onkologickou a kardiologickou prohlídku, takže bych řekl, že v tomhle mám svědomí čisté.

Co na své profesi nemáš rád?

Roman: Určitě to souvisí s těmi nádory. To jsou ty případy, kdy ten  nádor je zachycený pozdě. Člověk je většinou od přírody optimista a snaží se rozdávat naději a říkat dobré zprávy a taky přeci jen není zvykem říkat pacientovi úplně všechno na rovinu v těch nejhorších možných obzorech, jako je to třeba jinde. 

Máš rád fóry z lékařského prostředí? I takový ten černý humor?

Roman: Mám je hodně rád, ale doufám, že je po mně nebudete chtít. (smích) Lékaři jsou asi obecně trochu cyničtější než zbytek populace, jinak by v tom prostředí těžko přežili. Takže určitě dobrý cynický vtip se dá.

Celebrity - další články

Doporučujeme