Uznávaný režisér, ministr, nebo Lady Remoska… I ty zachránil Nicholas Winton

3. července 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Přes šest stovek dětí zachránil na začátku druhé světové války Nicholas Winton. Některé z nich se dokázaly proslavit v různých oborech činnosti.

Tehdy to byly jen vystrašené děti, které netušily, co je čeká, když je rodiče v Československu vypravily do vlaku mířícím do neznáma. Řada ze zachráněných dětí Nicholase Wintona se dokázala po letech stát slavnými. 

Jako například britský režisér Karel Reisz, který se po válce stal uznávaným ředitelem Britského filmového ústavu a úspěšným režisérem. Natočil filmy jako V sobotu večer, v neděli ráno nebo Francouzova milenka s Meryl Streep v hlavní roli. Ten vznikl už v USA, kde natočil i válečné drama Psí vojáci s Nickem Noltem.  

Novinář Joe Schlesinger se zase proslavil v Kanadě, kde byl úspěšným novinářem televize CBC. Jeho autobiografie z roku 1990 se v Kanadě stala bestsellerem. Kolem novinařiny se pohyboval i manažer světově známého Reader´s Digest Tom Schrecker.

Sestřenice Albrightové a Lady Remoska

Až na místo ministra britské vlády za doby Tonyho Blaira to dotáhl Alfred Dubs, kterému bylo v době odjezdu z Československa šest let. K vládním kruhům, ovšem v USA, měla i Dagmar Šímová, sestřenice někdejší americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové.  

Lady Milena Grenfell-Blainesová toho za svého života stihla opravdu hodně a především stále pracuje na prohlubování přátelských vztahů mezi Brity a Čechy, dokonce je předsedkyní nejvýznamnějšího a nejpočetnějšího krajanského sdružení ve Spojeném království. A slávu si získala také popularizací remosky v Anglii. 

Hugo Marom se narodil v Brně a do Wintonova vlaku nastoupil jako desetiletý. Po válce se do Československa vrátil a studoval vojenskou školu. Po roce 1948 ale odešel do Izraele a jako pilot bojoval v izraelsko-arabské válce. Od 50. let vedl výcvik izraelských pilotů a patří mezi zakladatele izraelského letectva.

Celebrity - další články

Doporučujeme