Ve Zlíně odhalili pamětní desku se jménem herce Jana Libíčka! Bylo by mu 85 let

3. října 2016·Celebrity·Luboš Procházka

Na rodném domě herce Jana Libíčka ve Zlíně odhalili pamětní desku s jeho jménem! A to u příležitosti jeho nedožitých 85. narozenin.

Libíček podle svého dvorního režiséra Václava Vorlíčka vždy o postavě, kterou měl ztvárnit, velmi přemýšlel. “Rozebíral si postavu, co je to asi za člověka, kterého má hrát. Podle toho si roli přizpůsobil takzvaně na tělo. Měl své vlastní pojetí, nemusel jsem ho režírovat. Do hloubky pochopil postavu, i když to byla postava velice malá, pochopil, v čem je její úkol a odvedl svou roli. Měli jsme ho za naprosto pravdivého člověka. Hrál například nesympatickou postavu, on ji udělal tak nesympatickou, až to bylo k smíchu. A to jsem hledal, potřeboval jsem komika,” řekl ve Zlíně Vorlíček.

Režisér ho chtěl podle svých slov v každém svém filmu. “Herecky rostl před očima, zapadl mezi největší komiky, Sováka, Menšíka, Brodského, Kopeckého, Zázvorkovou, kteří byli neustále obsazování do komediálních rolí. Vyrovnal se absolutní herecké špičce,” uvedl režisér, který Libíčka obsadil do filmů Kdo chce zabít Jessii?, Pane, vy jste vdova nebo Dívka na koštěti.

Herec zemřel v průběhu natáčení snímku Jak utopit Dr. Mráčka, jeho roli proto museli přeobsadit. “Chtěl jsem ho v každém filmu. Vždy když jsem pak točil nějaký film nebo televizi, tak jsem si říkal: ‘Kdyby tady byl Libíček, ale on tu není’,” uvedl Vorlíček. Dodal, že šlo o velmi jemného a něžného člověka. “Byla to velice jemná duše, tak jsem mu říkal Jeníčku,” řekl režisér. Přes silnou postavu byl Libíček velmi mrštný a ohebný. “Metal na pódiu hvězdy,” vzpomínal Vorlíček.

Libíček se narodil 28. září 1931 do rodiny úředníka Baťových závodů ve Zlíně. Na otcovo přání se vyučil strojním zámečníkem, ale řemeslem se živil jen krátce. Již na učňovské škole se věnoval divadlu, poté studoval DAMU. V letech 1959 až 1963 hrál v Divadle pracujících v tehdejším Gottwaldově, v roce 1963 byl angažován do pražského Divadla Na zábradlí. Od roku 1968 až do své předčasné smrti působil v Městských divadlech pražských. Ztvárnil desítky rolí ve filmu a televizi.

Václav Vorlíček režíroval i dabing erotických filmů!

Podívejte se na dokument o Janu Libíčkovi:

 

Celebrity - další články

Doporučujeme