VIDEO: Cháchá!!! To byste nevěřili – Hurvínek dnes slaví 90!

2. května 2016·Celebrity·Redakce

Je prostořeký a děti i dospělé baví svým komickým zjevem s protáčejícími se kukadly i vtipnými hláškami, často zakončenými charakteristickým zvoláním "cháchá". Legendární Hurvínek vstoupil na scénu před 90 lety.

Počátky divadla Spejbla a Hurvínka jsou spojeny se jménem strakonického rodáka Skupy (1892-1957), od mládí usazeného v Plzni. Ten už na podzim 1920 poprvé předvedl publiku postavu ušatého panáka jménem Spejbl, který měl zprvu po boku Kašpárka, který si z něj tropil žerty. Po šesti letech dostal nového parťáka – drzého klučinu s koulícíma očima, časem pojmenovaného jako Hurvínek.

Ze začátku nebylo zřejmé, jestli je Hurvínek Spejblův syn, to prý vymysleli až diváci. V roce 1930 ke dvojici přibyla Hurvínkova kamarádka Mánička a také pes jménem Žeryk. Divadlo fungovalo i za protektorátu, po válce se novým útočištěm Divadla Spejbla a Hurvínka stala Praha. Skupa si jako svého nástupce vychoval Miloše Kirschnera, kterého v 80. letech postupně nahradil Martin Klásek. 

K oslavám devadesátin Hurvínka bude otevřena výstava na pražské Staroměstské radnici, ve Foru Karlín se uskuteční koncert pro největšího Čecha Karla IV. a nejmenšího Čecha Hurvínka I. Nakladatelství Fragment vydá v rámci jubilea loutky knihu Hurvínkovo přání. Česká mincovna z Jablonce nad Nisou věnuje příležitosti Hurvínkových devadesátin tři pamětní mince – každou ve dvojím provedení ze zlata a stříbra.




 

Celebrity - další články

Doporučujeme