VIDEO: Tajemství vánočního hitu Happy Xmas od Johna Lennona!

22. prosince 2015·Celebrity·Luboš Procházka

Foto: archiv Frekvence 1

V dalším díle našeho seriálu se zaměříme na hit Happy Xmas (War Is Over) od bývalého člena kapely Beatles Johna Lennona! Věděli jste, že šlo o první vánoční píseň, kterou někdo z "brouků" složil? Více se dozvíte uvnitř článku.

Píseň natočil Lennon v roce 1971. Šlo o poslední nahrávku prvního roku jeho sólové kariéry. Zároveň to ale byla vůbec první vánoční píseň, kterou kdy kdokoliv z The Beatles složil.

Song byl součástí v té době už tříleté Lennonovy kampaně War Is Over (Válka je u konce), v jejímž smyslu vznikly i dva stejně velké hity Give Peace A Chance a Power To The People.

Text napsala Yoko

Hudbu k Happy Xmas napsal John Lennon sám, s textem mu pomohla jeho žena Yoko Ono. Nahrávka pak vznikla v noci z 28. na 29. října 1971. Společně s Lennonem v ní zpívá dětský pěvecký sbor Harlem Community Choir. Kromě toho se na nahrávce pěvecky prosazuje i Yoko Ono.

Krkolomný úspěch

První rok vyšel singl Happy Xmas na Vánoce v USA, a i když se během dvou měsíců dočkal pěti zdařilých předělávek, v hudebních žebříčcích zůstal někde uprostřed. Prorazit se mu podařilo až roku poté, v roce 1972 v Londýně.

(zdroj: idnes)

 

Celebrity - další články

Doporučujeme