VIDEO: Televize dnes vysílá Ženy v pokušení! Balzerová hrála pro Kozderkovou

25. ledna 2015·Celebrity·Luboš Procházka

V neděli večer poběží v televizi repríza pět let staré komedie Ženy v pokušení, jejímž mediálním partnerem bylo rádio Frekvence 1! Málokdo přitom ví, že hlavní hvězda Eliška Balzerová věnovala roli zesnulé herečce a zpěvačce Laďce Kozderkové.

Zatímco Vilma, kterou Balzerová ztvárnila, měla rakovinu jen ve filmu, Kozderková s ní bojovala ve skutečnosti. „Chodila jsem s Laďkou na konzervatoř! Ona byla přesně taková bytost jako Vilma – živá, vášnivá, měla ráda muže, dráždila je. I když umírala, dělala si z toho srandu, brala s nadhledem osud, který jí byl souzen,“ zavzpomínala Balzarová. „Takže, když mi režisér Vejdělek říkal, jak by měla postava Vilmy vypadat a působit – tedy že to má být bláznivá a velmi odvážná babička – řekla jsem mu, že jsem takovou ženu poznala. Laďka mě pro tu roli inspirovala,“ dodala Balzerová.

Kdo byla Laďka Kozderková

Kdyby ji nezabila zákeřná rakovina, byla by dodnes velkou muzikálovou a filmovou hvězdou! Listonoška z Trháku nebo masérka z Fešáka Huberta Laďka Kozderková (+37) odešla velmi mladá.

V roce 1984, když jí bylo 35 let, totiž onemocněla rakovinou plic. Zpočátku byla léčba úspěšná. Laďka s nemocí bojovala statečně a věřila, že se uzdraví. Neztrácela optimizmus a například při docházkách na ozařování bavila všechny kolem sebe, personál i pacienty, kterým ještě dodávala sílu bojovat s nemocí.

V roce 1986 ale rakovina udeřila naplno. Písní Já už vím v televizním pořadu Abeceda se Laďka se svými fanoušky rozloučila. Na začátku října 1986, kdy televize pořad vysílala, už byla trvale v nemocnici. Ještě několikrát se na revers nechala odvézt do karlínského divadla na představení Zvonokos. Naposledy několik hodin před svou smrtí. Ta nastala 17. listopadu.

 

 

Celebrity - další články

Doporučujeme