Známý filmový padouch slaví 80! Proslavil ho MASH i fešácký syn

17. července 2015·Celebrity·Redakce

Vytáhlá hubená postava, ostře řezaná tvář a výrazné oči předurčily Donalda Sutherlanda pro role padouchů. Úspěšný herec, jenž dnes slaví 80. narozeniny, si ale vyzkoušel i role zcela odlišné.

S více než stovkou rolí je legendou, které se daří udržovat si jistou úroveň filmů. Sutherland stále aktivně natáčí, v nedávné době si zahrál v postapokalyptické sci-fi Hunger Games (2012 až 2015), nebo v kriminálním seriálu Bez hranic (2013), který se natáčel i v Praze!

Narodil se v kanadském Saint John v konzervativní rodině farmáře a začal studovat stavební inženýrství. Účinkování ve studentské inscenaci Shakespearovy Bouře však jeho život změnilo. Zjistil, že herectví jej přitahuje nejvíc, a navzdory přání rodičů odjel v roce 1959 studovat do Británie.

Zpočátku se objevoval v epizodních rolích hororů nevalné úrovně, svůj herecký potenciál už ale naznačil ve válečném thrilleru Tucet špinavců (1967). Mezinárodní věhlas mu přinesl MASH, kde si zahrál roli Hawkeyho Pierce. Sám se v té době angažoval v kampani proti válce ve Vietnamu, v čemž ho podporovala i jeho tehdejší družka Jane Fondová.

Sutherland je potřetí ženatý; se současnou manželkou Francine má tři syny. Matkou dvojčat – Rachel a Kiefera – je pak hercova druhá žena Shirley. Kiefer se vydal v otcových stopách, a to nejen v herecké branži, ale zálibou v ženách. Naštěstí se však dokázal vrátit a role Jacka Bauera v akčním seriálu 24 hodin mu přinesla velkou popularitu.

 

Celebrity - další články

Doporučujeme