Chcete klidnou noc bez komárů? Víme, jak na to

18. srpna 2019·Články·Lukáš Vaněk

S vysokými teplotami nejenže přichází doba na opalování a koupání, ale také čas na nepříjemné nájezdy komárů. Tento hmyz dokáže být velice otravný zejména v noci, když se člověk snaží spát. Jak na komáry vyzrát a nespoléhat pouze na repelenty?

Nepříjemný zvuk, který komáři v noci produkují, dokáže člověka otrávit. Jak ale zajistit, aby nás komáři v noci nechali klidně spát, aniž bychom se před spaním postříkali repelentem nebo dávali do zásuvky elektrické odpuzovače, které nemusí člověku zrovna dvakrát vonět?

Zkuste bylinky

Řešení se zdá být dosti jednoduché a je to také pravda. Například použití vratiče obecného pomáhá téměř vždy. Nevýhodou této rostliny je, že může člověku zapáchat, proto je dobré její svazky umístit na noc třeba na předsíně. Podobně je na tom česnek, který také nevoní úplně každému.

Takový libeček lékařský je na tom o poznání lépe. V kuchyni se používá hojně a krásně voní. Pro komáry se však jedná o zápach, který je zaručeně odpuzuje. Stejné je to i u šalvěje a citrusové trávy, které nepříjemně dotěrnému hmyzu vadí.

Mast? Spíše past!

Díky vědcům z nizozemské univerzity se přišlo na to, že se komáři soustředí na stopy oxidu uhličitého, který vydýchává spící kořist. Jakmile se komár přiblíží na vzdálenost zhruba jednoho a půl metru, začíná se soustředit na tělesný zápach své kořisti. Při rozhodování, kam přistát a začít sát krev, se komár řídí teplotou.

Proto je možné připravit na tento nepříjemný hmyz dokonalou past. Jediné, co k tomu člověk potřebuje, je PET lahev a droždí. Lahev se zhruba ve dvou třetinách ustřihne. Kostka droždí se vloží na dno PET lahve a zalije se trochou vody (tak dva až tři centimetry ode dna). Posléze se vezme vršek lahve a hrdlem se vloží do větší části, kde je kostka droždí s vodou. Past je hotová.

Jak asi tušíte, v lahvi bude docházet ke kvašení, které uvolňuje nemalé množství oxidu uhličitého. Jelikož se uvolňuje nepřerušovaně, pro komára to bude prvotní cíl, na který se zaměří. Kvašení rovněž uvolňuje i teplo, které se nakonec stane pro komára osudné. Teplo totiž bude v lahvi všude stejné a hmyz nebude vědět, kde má přistát. Bude stále kroužit v hrdle lahve, dokud se nespadne do vody, v níž se rozpouští droždí.

Nevýhodou této pasti je, že je použitelná pouze na jednu noc. Pokud vám tedy nevadí investovat místo do chemických přípravků do několika kusů droždí, pak budete mít zaručeně klidné spaní a komáři vás během spánku už nebudou rušit.

Články - další články

Doporučujeme