Chraňte si svůj domov správně nastavenou pojistkou

27. října 2018·Články·Karolína Stránská

Koupili jste si nový byt či dům, vyřídili hypotéku a zvládli i zabydlení. Teď je na řadě si svůj domov chránit. Jak na to?

K ochraně několikamilionového majetku postačí pár stokorun měsíčně. Pro správné nastavení pojištění je ale nutné znát rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti. Zatímco pojistka nemovitosti chrání celou stavbu a s ní pevně spjaté věci, jako je vestavěná skříň; pojištění domácnosti zahrnuje předměty, které by se z obydlí daly vysypat, např. knihy nebo šperky.

Hledáte kvalitní pojištění majetku? Poradíme vám.

U pojištění je dále důležité hlídat dva extrémy – aby nebyla nemovitost nadhodnocená ani podpojištěná. Máte majetek pojištěný na vyšší částku, než je jeho aktuální hodnota? Nic strašného se neděje, ale zbytečně utrácíte peníze navíc. Pokud se něco přihodí, pojišťovna bude stejně plnit pouze do výše skutečné škody. Naopak s podpojištěním riskujete daleko víc a nepříjemná událost vás může vyjít draho. Proto je zapotřebí každý rok smlouvy aktualizovat, protože hodnoty nemovitostí se v čase mění.

Rizika v hlavní roli

Mezi základní rizika, která by měla být v pojistce zahrnutá, patří ochrana proti požáru, vichřici, krupobití a vodovodním škodám. Zároveň je vhodné zvážit volitelná rizika. Příkladem může být vystoupání vody z odpadního potrubí nebo připojištění povodně. Nezapomínejte ani na odcizení včetně vandalismu, které se vztahuje na peníze, ceniny či cennosti.

Domov v suchu. Porovnejte si nabídky pojištění majetku ještě dnes.

Pojištění odpovědnosti z běžného života sice s majetkem pojištěného přímo nesouvisí, ale určitě se vyplatí na ni pamatovat. Tomuto pojištění se často říká pojistka na blbost a kryje veškeré škody majetkové i zdravotní, které svým zaviněním způsobíte třetí osobě.

Při uzavírání pojištění se zaměřte i na rozsah asistenčních služeb. V případě havárie vám může pojišťovna nejen zavolat instalatéra nebo elektrikáře, ale do sjednaného limitu také problém vyřešit.

Články - další články

Doporučujeme