Čtyři TIPY, kam odkládat úspory a netratit

4. prosince 2018·Články·Karolína Stránská

Běžné účty, spořící účty, termínované vklady. Tam přibližně 65 % českých domácností ukládá své úspory, aby o ně postupem času přicházely. Začněte se svými penězi nakládat podle toho, kdy a na co je budete potřebovat.

Češi své peníze nechávají v bankovních depozitech, případně se pouštějí do investování na vlastní pěst. Reagují na nízké sazby a bez rozmyslu investují do nemovitostí, které pořizují na úvěr, nakupují firemní dluhopisy nevalné kvality a věří alternativním investicím, respektive spekulacím, jako jsou bitcoiny. Vaše úspory však potřebují účel a správné načasování.

Tip 1: Plánujte!

Rezervy by měl člověk tvořit nejlépe hned s prvním pravidelným příjmem. Než ale začnete, promyslete si, za jakým účelem si peníze budete dávat stranou, resp. kdy je plánujete využít.

Tip 2: Spořicí účty pro strýčka Příhodu

Pokud je řeč o pár měsících nebo maximálně pár letech, ideální volbou je spořicí účet, který je zdarma. Peníze máte kdykoli k dispozici, není zde prakticky žádné riziko, ale zároveň téměř žádný výnos – do 1,5 % p.a., což nestačí ani na inflaci. Spoření funguje jako pohotovostní rezerva pro nepředvídané finanční situace. Její výše by se měla pohybovat v rozmezí 3–6násobku průměrného výdělku.

Spořáky nevydělávají. Začněte investovat ještě dnes. Stačí málo.

Tip 3: Vaše pětiletka

Další, tzv. střednědobá rezerva, zahrnuje prostředky na plány v horizontu cca pěti let. Cílem odkládaní bývá příprava na svatbu, narození dítěte, nákup auta, rekonstrukce, mimořádná splátka hypotéky nebo cesta kolem světa. Zde už je vhodné využít určitého mixu: spořící účet, stavební spoření a podílové fondy. Sestavení portfolia se odvíjí od vztahu k riziku, od výše ostatních rezerv, od očekávání, požadavku na likviditu apod.

Tip 4: Pět nerovná se deset

Pro dlouhodobé střádání, nejčastěji 10 let a více, je v první řadě nutné uchovat hodnotu odložených peněz a ochránit je před inflací. Druhým cílem je peníze zhodnocovat. V takovém případě už nestačí spořit, ale investovat. Vhodně nastavené portfolio by mělo být složené z podílových fondů světových akcií. Našetřené peníze pak můžete využít v penzi, jako startovné do života pro děti nebo předčasné splacení hypotéky.

Chcete spokojené stáří? Porovnejte si nabídky, jak se zajistit.

 

Články - další články

Doporučujeme