Dávejte si pozor: Nejnižší úrok nerovná se nejnižší splátka

24. října 2018·Články·Karolína Stránská

Odborníci radí, aby zájemci o hypotéku nekoukali jen na výši úrokové sazby. Čeho si tedy v nabídkách bank všímat a proč.

Žadatelé o úvěr se často rozhodnou pro konkrétní nabídku na základě nejnižšího úroku. Nechají se zlákat „svou“ bankou, od níž očekávají lepší podmínky, protože si u ní zřídili běžný účet. To však záruka výhodných podmínek není.

Pokud jste se zrovna ocitli v situaci, kdy si chcete nové bydlení koupit a financovat hypotékou, zaměřte se při výběru banky i na jiné aspekty než, jakou úrokovou sazbu poskytuje.

Jste pro banku důvěryhodní?

V prvé řadě si ověřte, jestli je váš záměr s vybranou bankou vůbec realizovatelný. Propočítejte si, zda budete pro banku bonitní, resp. úvěruschopní a půjčí vám dostatek peněz ať už se jedná o koupi, nebo výstavbu, resp. rekonstrukci.

Porovnejte si nabídku hypoték a ušetřete.

Metodiky některých bank bývají kostrbaté zejména při financování výstavby a můžou se v závěru docela zkomplikovat. Některé např. neposkytují peníze na dřevostavby, pokud není zhotovitel v jejich seznamu schválených firem apod.

Je také dobré vědět předem, na kolik vás vyjdou náklady spojené se sjednáním úvěru a jeho čerpáním. Velkou položkou bývá znalecký posudek, někdy i poplatek za zpracování úvěru, poplatky za vícečetné čerpání nebo rezervaci zdrojů, např. u výstavby.

Najděte si nejvýhodnější hypotéku na trhu ještě dnes.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv nabídku, pamatujte, že by vaše splátky neměly být na hraně možností. Při zvažování se řiďte základním pravidlem, které říká, že výdaje za bydlení by neměly překročit 30 % příjmů domácnosti.

Posílejte si peníze bokem

Samozřejmostí by měla být rezerva alespoň ve výši tříměsíčního platu. Zároveň by vám mělo zůstat každý měsíc více jak 10 % na tvorbu rezerv. Pod tuto hranici je nebezpečné se dostat.

Články - další články

Doporučujeme