David Ondráčka: Zásadní úředník v zemi musí být důvěryhodný

10. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

David Ondráčka, ředitel Transparency International. (Foto: ČTK)

Policie loni v březnu zasahovala na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS). Od té doby je šéf ÚHOS, Petr Rafaj, podezřelý z korupce a někteří jeho spolupracovníci již k němu nemají důvěru. Úřad by se měl podle politiků restartovat, vše by se rychleji vyřešilo a to by bylo pro fungování hospodářské soutěže největším přínosem. Z toho důvodu požadují jeho odvolání. K situaci se v Press klubu vyjádřil ředitel Transparency International David Ondráčka.

ÚHOS je nejmocnější úřad v zemi. Rozhoduje o miliardových veřejných zakázkách a fúzích firem. To vše má na starosti šéf Petr Rafaj, který v poslední době ztratil jakoukoli důvěryhodnost. “Schází se s těmi účastníky toho řízení a z mého pohledu, prostě ten zásadní úředník v zemi musí být důvěryhodný, aby mu věřili všichni, proto jsme pro to odvolání,” sdělil David Ondráčka. Firmy na ÚHOS posílají podněty a návrhy na přezkum a musí za to zaplatit poplatek. “A pokud mají pocit, že ten člověk to rozhodne nějak velmi podivně nebo, že mu musí dát něco bokem, tak samozřejmě se pak celý systém začíná hroutit a proto si myslím, že potřebujeme nového šéfa,” dodává.

Novým šéfem by se tak mohl stát například Michal Hašek, který byl dlouhé roky poslancem a hejtmanem na Jižní Moravě. “Mně by se velmi líbilo, kdyby bylo normální výběrové řízení,” uvedl Ondráčka. Podle něj ale úřad nepotřebuje vyměnit jen hlavu. Kvůli účinnosti a lepší organizaci by jej rozdělil na hospodářský úsek a zakázky. “Bylo by to přehlednější a jednodušší,” doplnil ředitel.

V České republice je také dlouhodobý problém samotná korupce. “Já si dlouhodobě myslím, že naše země by mohla letět mnohem rychleji a vyvíjet se mnohem rychleji. Naše země je extrémně šikovná a lidi jsou šikovní a my bychom mohli být Dánskem střední Evropy. Jenže ta korupce tomu vadí, protože mnohdy nám zabrání tomu, abychom vyřešili nějaký problém,”  řekl Ondráčka. “Místo toho my to prostě necháme vyhnít, protože ty zájmové skupiny si vylobbují a prosadí takovou věc a to si myslím, že ta korupce způsobuje nejvíc,” vytýká.

V minulosti se uplácelo zejména ve věcech, které se týkaly nedostatkového zboží nebo privatizací.“Dneska se to samozřejmě přesouvá do zakázek, evropských peněz z dotací a sektorově se to taky možná pohybuje ve zdravotnictví a stavebnictví,” Podle Ondráčka systém nemá mechanismy a vnitřní motivaci kontroly. “Tam funguje jakási džungle, kdo, co urve to má, a to samozřejmě vede k tomu, že ten kdo nemá žádné skrupule, tak vyhrává,” dodal.

 

Články - další články

Doporučujeme