Diagnóza 21 století: Jak se projevuje a nemáte ji také? Snadno si ji spletete s epilepsií

31. srpna 2017·Články·Redakce

shutterstock

Slyšeli jste už o tetánii? Jde o nemoc, kterou si mnozí pletou s epilepsií, ta je ale neurologického původu. U tetánie jde o psychickou zátěž. Projevuje se brněním prstů, ztrátou citlivosti, zadýcháváním a můžete mít křeče v žaludku. Zrádné je, že přichází nečekaně, naštěstí se ví, jak proti ní bojovat.

“Při tetánii dochází k poruše nervovo-svalových vzruchů. Příznaky jsou různé, od křečí v žaludku, bolesti hlavy, trpnutí končetin, přes bolest u srdce, zadýchávání až ke střevním problémům. Touto chorobou trpí asi deset procent mladých lidí a možná o tom ani neví. Pokud mají tyto příznaky, musíme nejprve vyloučit astma a infarkt. Když se tetánie potvrdí, probereme s pacietem změnu životního stylu, někdy doporučíme návštěvu psychiatra či psychologa,” uvedla lékařka Soňa Ostrovská v pořadu Teleráno.

Tetánie je projevem nedostatku spánku, konzumování nekvalitní stravy, dlouhodobého stresu a psychické zátěže, vinou které se poruší rovnováha minerálů. První pomocí je podat magnézium a pomáhá také dýchání do igelitového pytlíku. Zde totiž lidé dělají chybu a myslí si, že se jim uleví, když budou zhluboka situaci rozdýchávat. Příliš kyslíku v tomto případě neprospívá, právě napak. Z igelitového sáčku vdechujeme zpět kysličník uhličitý a právě on vytlačuje z buněk minerály – potřebné k tomu, aby nedocházelo ke křečím.

 

 

Články - další články

Doporučujeme