FOTO: Dívka (21) si ustřelila obličej! Po transplantaci může zase dýchat a jíst

25. srpna 2018·Články·Barbora Pisingerová

Z příběhu dívky jménem Katie Stubblefield mrazí. V osmnácti letech se pokusila vzít si život střelnou zbraní svého bratra a střelila se do hlavy. Zázrakem přežila, přišla však o většinu obličeje. Dlouhé roky nemohla normálně jíst ani dýchat a z její tváře zbyla nevzhledná tkáň s několika otvory. Pak ale přišla 31hodinová operace, během které dívce transplantovali obličej zesnulé ženy. A dali jí druhou šanci žít. 

Čin, který Katie změnil jednu provždy život, všechny překvapil. Podle blízkých byla vždycky veselá, milá a rozhodně nepatřila mezi jedince se sklony k depresím. Když se s ní však její tehdejší přítel rozešel kvůli jiné dívce, mladičká Katie se s tím nedokázala vypořádat.

Ukradla střelnou zbraň svého bratra, zabarikádovala se u něj v koupelně a zmáčkla spoušť. Kulka, která do hlavy dívky vešla bradou zespoda, však v oblasti nosu vyšla opět ven, takže nezasáhla životně důležitý mozek. Katie proto jako zázrakem přežila. Nic už však nebylo jako dřív.

Teprve osmnáctiletá dívka přišla během incidentu o většinu svého obličeje. Nemohla dýchat, jíst a musela podstoupit řadu operací a lékařských zákroků. Prožila si velké množství bolesti a neuvěřitelné psychické trauma.

Po několika letech přišla naštěstí další šance. Lékaři rodině nabídli transplantaci obličeje zesnulé ženy jménem Adrea Schneider (31), která zemřela v důsledku předávkování drogami. Po neuvěřitelné jednatřicetihodinové operaci měla Katie konečně opět tvář.

V důsledku toho může Katie opět žvýkat, polykat a normálně dýchat, což pro ni několik let bylo nedosažitelné. Ona sama přijímá svůj osud s pokorou a svůj další život by ráda věnovala prací pro druhé. Snaží se například šířit osvětu o prevenci sebevražd a pokusů o ně. V současnosti se učí znovu chodit a mluvit a v budoucnosti by ráda vystudovala vysokou školu.

Články - další články

Doporučujeme