Netradiční volba: Francouzská bageta se dostala na seznam kulturního dědictví UNESCO

30. listopadu 2022·Články·ČTK

Francouzská bageta, tradiční pečivo z bílé mouky, se dostala na seznam kulturního dědictví UNESCO. O zápisu metody její výroby a s ní spojené kultury ve středu v Rabatu rozhodl Mezivládní výbor pro ochranu nehmotného kulturního dědictví. O výsledcích organizace informovala na Twitteru.

„Je to uznání pro komunitu řemeslných pekařů… Bageta je mouka, voda, sůl, droždí a řemeslné know-how,“ uvedl v prohlášení Dominique Anract, předseda Národní konfederace francouzských pekáren a cukráren.

Spotřeba baget ve Francii postupně klesá, přesto se jich denně upeče přibližně 12 milionů, píše AFP. Klesá také počet řemeslných pekáren, které dodržují tradiční postup výroby tohoto francouzského pečiva. Ještě v roce 1970 jich bylo 55 tisíc, dnes už je řemeslných pekáren jen asi 35 tisíc.

Zápis na seznam UNESCO je důležitý právě pro uchování tradic, domnívají se pekaři i politici, kteří bagetu v roce 2021 na prestižní seznam nominovali. Francouzský název baguette znamená také hůlka. Nominaci tradičního pečiva podpořil i prezident Emmanuel Macron, který bagetu označil za „250 gramů kouzel a dokonalosti“.

Bageta, která je dnes symbolem Francie po celém světě, je ústřední součástí francouzského jídelníčku již nejméně 100 let a o jejím původu koluje několik pověstí. Podle jedné z nich ji vymysleli pekaři Napoleona Bonaparteho, aby se jeho vojákům pečivo lépe nosilo. Podle jiné legendy bagetu vynalezl rakouský pekař August Zang, píše agentura Reuters.

Výbor tento týden posuzuje 46 návrhů na zařazení na seznam nehmotného kulturního dědictví, včetně společného návrhu Česka a dalších pěti států na zařazení vorařství do tohoto seznamu. O této nominaci se rozhodne ve čtvrtek.

Články - další články

Doporučujeme