Hloupá chyba ji mohla stát 350 tisíc! Naštěstí si sjednala pojištění odpovědnosti

25. listopadu 2018·Články·Karolína Stránská

Paní Kristýna podniká na Českobudějovicku a ve volném čase si přivydělává jako účetní. Do toho se stará o rodinu a domácnost. Přestože je velmi pečlivá, zákon schválnosti zafungoval.

Kristýnu ke spolupráci oslovila středně velká firma s tím, že by potřebovala zpracovat daně pro daňové přiznání. Až později zjistila, že jí do účetnictví firma podsunula i několik dokladů, které po formální stránce nesplňovaly náležitosti daňového dokladu.

Tím, že tyto doklady Kristýna z účetnictví nevyřadila, porušila svou povinnost a způsobila firmě škodu ve výši 350 tisíc korun. Jako důvod společnost uvedla, že jí finanční úřad tyto doklady neuznal a vyměřil jí penále za odvedení nižší daně. Tím utrpěla ztrátu, kterou po Kristýně chtěla nahradit. „Mým jediným štěstím bylo, že jsem si jako účetní sjednala pojištění odpovědnosti za způsobené škody,“ říká Kristýna.

Zajistěte sebe a svou rodinu.

V tomto případě bylo klíčové, že měla paní Kristýna sjednané pojištění profesní odpovědnosti pro případ škody způsobené v důsledku chyby, omylu či opomenutí při poskytování odborných služeb. Chrání nejen pojištěného, ale i jeho klienty, neboť zmírní finanční následky jeho profesního pochybení.

„Penále jsem firmě zaplatila, protože pojišťovna mi to uznala jako pojistnou událost. Takže jsem velice ráda, že jsem to mohla vyřídit hned. Nedovedu si představit, jak bych penále platila ze svého. To bych snad šla a ty majitele firmy uškrtila,“ uzavírá Kristýna, která je od té doby obezřetnější jak v evidenci účetních dokladů, tak ve výběru klientů.

Neštěstí nechodí po horách! Buďte připraveni, pojistěte se ještě dnes.

Články - další články

Doporučujeme