Hostem Press klubu bude předseda Senátu Miloš Vystrčil

11. června 2020·Články·Karolína Stránská

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (Foto: ČTK)

Hostem Press klubu Frekvence 1 bude v pátek 12. června předseda Senátu Miloš Vystrčil. Ten 9. června oznámil, že navzdory čínskému varování navštíví Tchaj-wan.

Mise, kterou plánoval už jeho zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), by se měla uskutečnit od 30. srpna zhruba do 5. září. Počítá s tím, že ho doprovodí zástupci firem a výzkumných institucí kvůli posílení česko-tchajwanské obchodní a vědecké spolupráce.

Mezi důvody, proč by se měla cesta uskutečnit, zopakoval Vystrčil tlak Číny na to, aby se mise neuskutečnila i další čínské pokusy o zásahy do jeho činnosti. Česko podle něj nemá “počítat groše”, ale dbát na hodnoty. Ocenil i podporu dalších členů horní komory. Vystrčil počítá s tím, že by měla mise využít vládní letadlo.

Misi na Tchaj-wan plánoval už Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), přičemž Čínské velvyslanectví ho před cestou na Tchaj-wan varovalo. Čína považuje Tchaj-wan za svou vzpurnou provincii. Peking prosazuje politiku jedné Číny a dlouhodobě se snaží o opětovné připojení ostrova k Číně. ČR, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává.

Články - další články

Doporučujeme