Kapela Dixie Chicks změnila jméno. Nechce být spojována s rasismem

3. července 2020·Hudba·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Country skupina Dixie Chicks se přejmenovala na The Chicks. Rozhodnutí ženského tria je snahou zbavit se asociace s rasistickou americkou minulostí. Označení Dixie je totiž spojováno s jižními státy bývalé Konfederace, které za občanské války z let 1861 až 1865 hájily otroctví. Jak píše agentura Reuters, nejde o první takový krok na americké hudební scéně na pozadí současných protestů proti rasismu a policejní brutalitě.

Tento měsíc se přejmenovala také skupina Lady Antebellum na Lady A. Původní název odkazoval na Antebellum South, tedy jižní státy před občanskou válkou, kdy se otrokářství hojně využívalo k ekonomickému rozvoji.

Skupina Dixie Chicks vznikla v Texasu v roce 1989 a stala se jedním z nejznámějších jmen na country scéně. Kapelu v roce 2003 bojkotovaly country stanice, protože její zpěvačka Natalie Mainesová prohlásila, že nepodporuje americkou invazi do Iráku. Fanouškům řekla, že se stydí za to, že pochází ze stejného státu, tedy z Texasu, jako tehdejší prezident George Bush mladší. V roce 2007 si skupina odnesla ocenění Grammy za vzdorovitý song Not Ready to Make Nice.

The Chicks, které příští měsíc zveřejní první album po 14 letech, tento týden vydaly klip ke své nové protestní písni March March, jež zahrnuje i videa ze současných protirasistických protestů.

The Chicks jsou nejprodávanější ženskou skupinou ve Spojených státech. Podle amerického sdružení nahrávacího průmyslu RIAA se v USA prodalo více než 33 milionů jejich alb. Sláva skupiny raketově stoupla s vydáním alba Wide Open Spaces z roku 1998, dosud kapela získala 13 ocenění Grammy.

Foto: Shutterstock

Hudba - další články

Doporučujeme