Hurikán Harvey má 31 potvrzených obětí, tisk hovoří o 38 mrtvých

31. srpna 2017·Články·Redakce

Hurikán Harvey, ilustrační foto.

Hurikán Harvey a následné záplavy nepřežilo 31 lidí. Oznámila to dnes agentura AP, podle níž jde o potvrzené oběti. List The New York Times, který už ve středu udával vyšší čísla než úřady, nyní napsal, že jednotlivé texaské okresy hlásí celkem 38 úmrtí.

K obětem patří i šestičlenná rodina Saldivarů z okresu Harris. Dva dospělí a čtyři děti utonuli v dodávce, jíž se snažili odjet před velkou vodou do bezpečí. Dospělí byli osmdesátníci a praprarodiče dětí ve věku od šesti do 16 let. Dodávka se potopila do proudu vody v neděli, těla se našla až nyní.

Zatímco nejvíce postižený Houston začíná s prohledáváním zatopených domů, města Port Arthur a Beaumont, která leží na východě Texasu, se potýkají stále se stoupající vodou. Port Arthur je obklopen vodou a do tamního evakuačního centra přišly desítky lidí včetně domácích zvířat, mezi nimiž je i jedna opice. “Ano, ta opice nás trochu překvapila, ale snažíme se pomoci,” řekl manažer centra Jeff Tolliver.

Obě velká houstonská letiště jsou od středy znovu v provozu, pomalu se obnovuje autobusová a železniční doprava a město Houston znovu začalo zajišťovat odvoz odpadu. Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) nasadila těžké nákladní vrtulníky, aby dopravila jídlo a vodu k lidem, jež nebylo možné evakuovat.

Harvey nejprve v podobě hurikánu a pak tropické bouře přinesl na některých místech přes 120 centimetrů srážek, zasáhl 50 okresů na jihu a v centru státu Texas, tedy oblasti s 300 městy a městečky a 11 miliony obyvatel. Nyní se v podobě tlakové níže přesouvá přes Louisianu dále na sever a na východ.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme