Hypotéku pořizujte jen s rozmyslem

18. září 2018·Články·Karolína Stránská

Hypotéka je mnohdy jedinou možností, jak si obstarat vlastní bydlení. Pokud tedy i vy stojíte před tímto rozhodnutím, pamatujte, že splátky by vás neměly nijak omezovat a zároveň byste měli být schopni tvořit další rezervy.

Maximálně 30 %

Při zvažování svých možností se řiďte základním pravidlem, které říká, že výdaje za bydlení by neměly překročit 30 % příjmů domácnosti.

Porovnejte si nabídku hypoték a ušetřete.

Víte předem, že tuto hranici s úvěrem překročíte? Raději se ho vyvarujte. Stejně tak, pokud máte hraniční příjmy, na splátky jste sami nebo je váš budoucí příjem nejistý.

Jde-li o žádost jako takovou, tak i banky jsou při schvalování hypotéky docela nekompromisní a bonitu klientů posuzují nejméně ze dvou úhlů. A v říjnu přijde další vlna zpřísnění!

Řešení téměř pro všechny

Hypotéku už máte a daří se vám i nějaké peníze odkládat? Použít je můžete na úhradu mimořádných splátek a rychlejší umoření úvěru.

Chcete-li náklady na hypotéku naopak snížit, možností je správná refixace, tedy přenastavení k datu výročí fixace. Tři měsíce před koncem fixačního období musí banka nabídnout svému zákazníku novou úrokovou sazbu pro další fixační období. Když se mu nezamlouvá, může o její výši smlouvat nebo se poptat, jaké podmínky nabídne konkurenční finanční instituce. Pokud se mu bude jinde zamlouvat víc, může hypotéku refinancovat, tedy převést do jiné banky.

Refinancujete? Porovnejte si nabídku hypoték a ušetřete.

Východisko existuje i pro klienty, kteří své závazky splácet nezvládají např. z důvodu ztráty práce, rozvodu či zdravotních problémů. Tím je žádost o prodloužení splatnosti úvěru. Každopádně je nejlepší takové situaci zcela předejít.

Články - další články

Doporučujeme