I psům je nutné někdy zpestřit jídelníček. Mohou jíst rajče, nebo okurku?

13. dubna 2018·Články·Lukáš Vaněk

S potravou pro psa to není zase tak jednoduché, jak se může zdát. Ačkoli psům mohou stačit granule, tak není od věci jim jídelníček někdy zpestřit něčím jiným. V takovém případě je nutné být na pozoru, co vlastně psovi dáváte, protože z některých potravin mu hrozí otrava.

Mezi potraviny, které by psi neměli jíst v žádném případě, patří například čokoláda, hrozny, avokádo, cibule, česnek nebo ořechy. Dokonce i brambory se nedoporučují dávat psům, byť nejsou pro zvířata toxická a životu nebezpečná jako výše zmíněné potraviny.

Jiné je to například u rajčat a okurek. Pokud hodláte dát psům kousek červeného ovoce, tak se musíte ujistit, že je opravdu zralé, protože jedině v tomto stavu obsahují málo solaninu, který je pro psy škodlivý. Nezralá rajčata raději držte od svých domácích mazlíčků co nejdál.

Jestliže pes sní nezralé rajče, tak se otrava začne projevovat změnou srdečního tepu, ztrátou koordinace, svalovou slabostí, třesem nebo záchvaty.

U okurek je to naopak. Nakládané okurky jsou pro psy nebezpečné, zatímco v syrovém stavu jsou tělu prospěšné. Mají nízký obsah sodíku, tuků a kalorií. Jsou navíc křupavé, což mají psi velmi rádi.

Jen je zapotřebí si dávat pozor, aby množství okurek nepřevyšovalo denní dávku jídla čtyřnohého mazlíčka.

Články - další články

Doporučujeme