Jak se zbavit otravného chrápání? 5 efektivních metod, které chrání i naše zdraví

2. prosince 2017·Články·Redakce

shutterstock

Jaké je trávit noci s chrápajícím partnerem? Často máme v noci pocit, že nás to připraví o rozum. Unavení a zoufalí se v podstatě promlaskáme až do rána. A přitom často stačí jen upravit životní styl. Někdy nás ale chrápání upozorňuje i na výrazné zdravotní překážky.

Nejde jen o nepříjemný zvuk linoucí se z ložnice. Chrápání může vést až k cukrovce a hypertenzi, často je spojeno se spánkovou apnoe, což je jedna z nejčastějších poruch spánku. Trpí jí necelých šest procent populace a projevuje se zúžením horních cest dýchacích, takže nám znemožňuje základní životní potřebu – dýchání.

  1. První, co bychom měli udělat, pokud nás nebo naše okolí obtěžuje chrápání a máme nějaké to kilo navíc, je pokusit se zhubnout. Nadměrný tuk v okolí krku totiž může udělat pěknou paseku. Stačí vyloučit těžká jídla, omezit kofein a přijímat dostatečné množství tekutin – pozor na slazené nápoje.
  2. Velmi důležité je mít spánkový režim a dodržovat ho. A rozhodně neplatí, že bychom měli o víkendu dospat spánkový deficit. Chodit spát ve stejnou hodinu a ve stejnou dobu vstávat, ať máte práci či volno – i to pomáhá!
  3. Pozice, ve které spíte, hraje nemalou roli. Nejlépe se chrápání vyhneme spaním na boku nebo na břiše. Pokud totiž spíme na zádech, blokuje jazyk příjem vzduchu.
  4. Vzdejte se cigaret, které dráždí krk a způsobí opuchnutí.
  5. Podobný vliv má na chrápání alkohol.

Články - další články

Doporučujeme