Jak v obchodě poznat, zda je pečivo čerstvé? Co dělat, aby nám doma vydrželo? TIPY

26. září 2017·Články·Redakce

shutterstock

Křupavý rohlík s máslem. Ještě teplý chleba s medem. Tu slast známe všichni. Když si vybíráme pečivo, většinou má každý z nás tendenci zkusit, zda si nekupuje zajíce v pytli. Na pohled se může zdát, že bude obrovskou zkouškou vůle nesníst čerstvých, křupavých rohlíků hned deset, ale večer nebo druhý den už můžeme mít doma jen nástroj na vylomení zubu. Jak na to, abychom poznali, zda je pečivo rozmrazené, nebo opravdu čerstvě upečené?

Povrch čerstvého pečiva musí být lesklý a jakmile ho trochu stlačíte, mělo by se těsto vrátit do původního stavu. Po příchodu domů zkuste chleba či rohlík nakrojit, těsto uvnitř se nesmí rozdrobit. Už při nákupu musí být výrobcem či prodejcem jasně uvedené, zda jde o rozmrazené pečivo, jen je to někdy napsané tak malým písmem, že tuto informaci lehce přehlédneme.

Nejdéle vydrží v chlebníku

Koupit čerstvé pečivo je jedna věc, uchovat ho v tomto stavu co nejdéle, to je často kámen úrazu. Někdo preferuje ledničku, jiný papírový sáček, třetí radí: jedině do utěrky. Pekaři se shodují na tom, že ideální jsou lněné pytlíky přímo určené na skladování tohoto druhu potravin. Perfektní investicí jsou také dřevěné chlebníky.

Šup do trouby

Aby tvrdší pečivo nekončilo v koši – a vaše peníze také – vyplatí se kupovat ho raději ob den než jednou za týden. Při větším počtu ho lze samozřejmě zmrazit na horší časy, nebo tvrdší housku či rohlík dát na chvíli do trouby – za pár minut máte křupavou snídani, kterou ale musíte sníst co nejdříve.

Články - další články

Doporučujeme