Jaká cesta vede k radosti ze života? Těmto tipům věnujte pozornost

27. prosince 2019·Články·Lukáš Vaněk

Existuje mnoho teorií o tom, že šíření radosti, respektive pomáhání druhým lidem může vnitřně pomoci i nám samotným. Jaká je tedy cesta k radosti ze života?

Vydělávání peněz je radost; dělat jiné lidi šťastnými je superradost,” pronesl držitel Nobelovy ceny míru Muhammad Yunus. Čínské pořekadlo zase praví: “Chcete-li mít hodinu radost, dejte si šlofíka. Chcete-li radost na celý den, jděte na ryby. Chcete-li radost na rok, musíte zdědit jmění. Pokud však chcete radost na celý život, pomozte někomu.”

Je to zkrátka prosté. Pokud chceme žít spokojený život, měli bychom pomáhat druhým. Podle výsledků posledních vědeckých výzkumů existují důkazy o tom, že pomáhání je cesta k osobnímu růstu a trvalému štěstí. Při pomoci se totiž v mozku stimulují stejné části jako v případě jídla a sexu. Pomáhání druhým tak může být klíč ke zkvalitnění života, který bude nejen smysluplnější, ale také zdravější a produktivnější.

Musíme si však uvědomit, že to neplatí v každém případě. Je totiž možné, že si budeme připadat vyčerpaní a využívaní. Zde máte několik tipů, díky kterým se budete při rozdávání radosti cítit zaručeně dobře.

Najděte si vášeň

Pro rozdávání radosti a pomáhání druhým je to základní stavební kámen. Není to o tom, kolik toho rozdáme, ale kolik lásky do toho vkládáme. Je přirozené, že máme k některým věcem blíže a naopak. Výběr by se neměl tedy zaobírat pouze směrem “co je správné”, ale také “co je dobré pro mě”.

Věnujte svůj čas

Ne všichni z nás mají dostatek peněz. Pro obdarovaného člověka je mnohdy cennější skutečnost, že jsme mu věnovali zejména čas, který je pro nás rovněž nesmírně důležitý. Věnování své věci pár hodin denně nebo pár dnů v roce je proto mnohem cennější.

Pomáhejte organizacím s výhledovými cíli a výsledky

Je to jednoduché. Pokud víte, co organizace s vaším darem přesně udělá, jak ho využije, pak máte jistotu a máte radost. Jestliže například věnujete peníze organizaci jen tak, aniž byste se dozvěděli víc informací, budete se cítit opačně.

Najděte způsob jak spojit vaše záliby a aktivity s potřebami druhých

Je důležité, abyste byli odlišní, což znamená být ochotní více dávat, než dostávat, ale přesto si stále udržovat své zájmy.

Buďte aktivní, ne reaktivní

Všichni jsme se jednou cítili nesví, například pokud nás přítel požádal, abychom přispěli na stejnou věc jako on. V takovém případě raději přispějeme jen tehdy, abychom se vyhnuli veřejnému ponížení. Takové pomáhání je však ve výsledku k ničemu, pokud nebudete sami přesvědčení, že je to správná věc. Raději si najděte čas na to, abyste si našli organizaci, ke které budete mít blízko.

 

Články - další články

Doporučujeme