Jaké zlozvyky prospívají našemu tělu? Nebojte se říhat nebo kousat nehty

22. září 2019·Články·Lukáš Vaněk

Některé zlozvyky, který člověk praktikuje denně, mohou být pro někoho přirozené, pro dalšího naopak nechutné. Jisté je jedno - některé z nich prospívají lidskému zdraví.

Kousání nehtů

Zlozvyk, který člověk dělá například z nervozity nebo z lenosti si nehty ostříhat. Pokud si však lidé okusují nehty, dostávají se tím do těla bakterie, které se na nich nacházely. Posléze začne tělo produkovat bílé krvinky, jež s těmito bakteriemi bojují. Tělo se tak připravuje na další setkání s bakterií, se kterým se však vypořádá daleko lépe.

Prdění

Přirozená věc, kterou ne každý praktikuje na veřejnosti. Přitom se tělo nadbytečného plynu zbavuje až 14krát za den. I když mohou být větry někdy silně zapáchající, tělu to prospívá. V opačném případě dochází k nadýmání a někdy až silným bolestem břicha.

Říhání

Učit říhat se děti učí od narození. Tělu to prospívá zejména po vydatném jídle, kdy se do těla dostane velké množství vzduchu. Jestliže se říhání zadržuje, může to způsobit bolesti břicha.

Močení ve sprše

Ačkoli se na první pohled může zdát tento zlozvyk jako nechutný, tak jej podle studie praktikuje až 75 procent lidí. Jenže močení ve sprše pomáhá chodidlům, protože čpavek a kyselina močová zabraňují tvorbě plísní, které mají tendenci se na chodidlech dělat. Stydět se tedy nemusíte.

Plivání

U lidí je přirozenější dýchání nosem, díky kterému tělo lépe zpracovává kyslík. Někdy se ale stane, například při běhu nebo při jiné namáhavé aktivitě, že se člověk zadýchá ústy. Kvůli tomu dojde ke zvýšené tvorbě slin a zahlenění dýchacích cest. Logicky to pak všechno musí ven.

Žvýkání

Podle zjištění má žvýkání stejný efekt na udržení pozornosti jako kofein. Pokud se tedy někdo potřebuje učit na důležitou zkoušku nebo potrénovat paměť, žvýkačka je dobrý pomocník.

Vynechání sprchy

Udělal to snad večer každý, kdo byl večer tak unavený, že neměl sílu se jít ani osprchovat. Jenže na tom není nic špatného, protože časté mytí naopak ničí užitečné bakterie na kůži, které pokožka pro své zdraví potřebuje.

Články - další články

Doporučujeme