Jan Burian: My jsme od státu dostali zálohově dotace, takže jsme se neocitli bez prostředků. Otázka je to financování na příští léta

2. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Jan Burian (Foto: Frekvence 1)

Z mnoha dalších oblastí, které epidemie koronaviru zasáhla je kulturní průmysl. Divadla, kina, muzea jsou již několik týdnů zavřené. Nejistotu neprožívají nejen provozovatelé, ale zejména herci a zaměstnanci těchto institucí. Většina přišla o stálý příjem a netuší co bude následovat. K situaci v Národním divadle (ND) se vyjádřil generální ředitel ND Jan Burian.

“Samozřejmě jsme zrušili všechna představení v těch 14 dnech a předpokládám, že ta situace bude pokračovat dál. Navíc samozřejmě musíme plánovat dva roky dopředu. Nemůžeme si dovolit plánovat 14 dní dopředu. Takže ten managment divadla má v tuto chvíli opravdu co dělat, protože my neustále přeměňujeme plány,” popsal aktuální situaci ředitel ND. V souvislosti s tím muselo divadlo měnit dohody s desítkami českých i zahraničních umělců. Bohužel ale plánovat musí dál, protože pokud by se divadlo zastavilo úplně, tak by některé inscenace nebylo schopné vůbec obnovit. Herci například dostávají úkoly domů, aby se dopředu na něco připravili. “Víme, že je to bez záruky a rozhodnutí není úplně na nás, musíme se podřizovat” doplnil Burian.

Podle ředitele nebyla návštěva divadla nějak nebezpečná. “My jsme udělali nějaká epidemiologická opatření dokonce o deset dní dřív než vláda,” uvedl. Divákům například měřili při vstupu teplotu a nařídili jim povinnost nosit roušky.

Po uzavření největší ztráty zaznamenali na vstupném, necelých 30 milionů korun. “Jsme extrémně závislí na příjmech. Musíme vydělat asi 40 % rozpočtu, což je v kontextu divadla, který provozuje dva operní soubory naprosto nevídaná záležitost,” řekl Burian. Sice tím, že se nehraje, tak se ušetří na externích umělcích a energiích, ztráty jsou ale obrovské. “Odhadovali jsme ztráty na 180 milionů korun, ale teď s každým týdnem se to zhruba o 7,5 milionu  zvyšuje,” dodal ředitel.

Národní divadlo je příspěvkovou organizací státu, takže není bez úplné podpory jako ostatní divadla. “My jsme od státu dostali zálohově dotace na příští měsíce, takže jsme se neocitli bez prostředků,” podoktl Burian. Budou řešit jen ztráty do konce roku, protože dotace jim stát prozatím vyplatil jen do června. “Otázka je to financování na příští léta. My ještě nevíme čísla a zatím to vůbec nevypadá dobře,” uvedl. Doplnil ale, že z důvodu pandemie nepropouštějí.

Burian plánuje některé divadelní premiéry zpřístupnit divákům on-line. “Příští premiéra baletu pravděpodobně bude přímo on-line a jedna premiéra činohry bude skoro se 100 % jistotou on-line,” popsal. Pokud se takto vysílané představení bude divákům líbit, tak nejspíš zařadí i další.

Články - další články

Doporučujeme