Jan Smigmator: Pevně doufám, že to nebude trvat věčně. Vrátíme se zpátky do normálu a začneme všichni normálně myslet

4. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Jan Smigmator (Foto: Frekvence 1)

Ve čtvrtek bylo první výročí od úmrtí zpěváka Karla Gotta. Nezapomenutelné osobnosti, kterou nikdo nenahradí. Společně se zpěvákem a muzikantem Janem Smigmatorem jsme na Frekvenci 1 na Mistra zavzpomínali. Mimo to, jsme řešili nové omezení zpěvu na veřejnosti a jak dělal zpěvák radost v době první vlny epidemie svým fanouškům.

Od pondělí platí zákaz zpěvu v uzavřených prostorech. Představení jako muzikály, opery se nehrají a většina koncertů se ruší. “Je to pro mě trošičku nestandardní situace, že od pondělí nemůžu veřejně zpívat, ale já pevně doufám, že to nebude trvat věčně a že se vrátíme zpátky do normálu a začneme všichni normálně myslet a nebát se,” řekl zpěvák Jan Smigmator. Protože na jaře a v létě se také akce moc nekonali, tak se zpěvák zařídil po svém a zpíval lidem na zahradě u domu. “Jako první to napadlo mojí manželku. Já jsem totiž v té uzavřené době rozhodl, že nechci ztratit kontakt s publikem a chci se vídat s fanoušky, ale nešlo to v tváří v tvář,” uvedl Honza.

“Nejprve jsem spustil online vysílání na svoji facebookové stránce, první týden náš zahradní piknik sledovalo asi pět tisíc diváků a během několika týdnů jsem se dostal až na 30 tisíc zhlédnutí,” popisoval nadšeně hudebník. Diváci ho během živého streamu prosili, aby je Jan pozval na zahradu a oni by seděli na dece, pili dobré víno a při tom sledovali jeho vystoupení. “Na to reagovala moje manželka a když se to začalo rozvolňovat, tak mi řekla, že pojďme tu zahradu otevřít a na ni udělat jazz piknik,” dodal Smigmator.

Zpěvák se snažil veřejnosti chvíle v karanténě zpříjemnit, jelikož sám věděl, jaký průběh tato nemoc má. “S manželkou jsme to oba dva prošli. Já jsem vlastně toto onemocnění chytil, když jsem se vracel koncem února z New Yorku a nakazil jsem se v letadle od Italek, které seděly vedle mě, ale v té chvíli jsem to vůbec neřešil jako covid,” popisuje svoji nákazu Smigmator. “Mel jsem pocit, že jsem lidově řečeno nachcípaný, že mám nějakou virózu a tu jsem zvládl,” řekl muzikant. Také ale nechce situaci zlehčovat. “To by bylo rouhání. Na druhou stranu pokud je člověk zdravý je v kondici a chytne to, tak si myslím, že to v podstatě může bez problému zvládnout a vytvoří si protilátky a pak je vyzbrojen do dalších dnů,” dodal.

Na začátku října, přesně 1.10. bylo výročí úmrtí zpěváka Karla Gotta. Jan Smigmator s ním dlouhá léta spolupracoval a Mistr byl pro něj obrovským vzorem. “Rozhodl jsem si ho připomenout po svém. Miluju víno, tak jsem se dneska cestou zastavil ve vinotéce, kde jsem si koupil na večer láhev Karlova nejoblíbenějšího vína a večer si ho s manželkou otevřeme a na Karla zavzpomínáme,” uvedl Jan. Gottovo nejoblíbenější víno je italské Gavi di Gavi, které se také rozlévalo na jeho osmdesátých narozeninách. “Proto toto víno budu mít navždy spojené s Karlem Gottem a když jsem se 2. října dopoledne dozvěděl o jeho rozchodu, tak jsem hned věděl, že večer si musíme na jeho počest připít právě tímto italským vínem,” doplnil zpěvák. S Mistrem měli společné vzory a potkávali se několik let v rozhlase. “Můžu říct, že jsme byli přátelé v posledních letech, že jsem ho vnímal jako učitele, který mi nezištně předával rady. Myslím si, že spoustě lidem předával rady. Každé setkání s ním bylo velice vzácné, každá spolupráce. Myslím si, že od něj bychom se měli učit úplně všichni,” dodal Smigmator.

 

 

 

 


Články - další články

Doporučujeme