Jaroslav Machovec: Domácí konzumace vína se trošku zvedla, ale rozhodně se nevyrovná konzumaci v jiných prostorech

11. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Foto: ČTK

Víno, nápoj, který Češi milují stejně jako pivo. V dnešní době si každý k večeru rád otevře lahvinku a s partnerem nebo sám si dá pohárek výborného nápoje. Bohužel koronakrize dává zabrat i vinařskému průmyslu. K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Letošní sezóna bude o hodně jiná než ty předchozí. “V minulých letech jsme si zvykli na to, že ty léta byla poměrně velmi teplá a vlastně ten sluneční svit uspíšil dozrávání hroznů. Takže sklizeň začínala už někdy na konci srpna, na začátku září. Letos jsme se trochu vrátili o pár let zpátky a to počasí způsobilo to, že sklizeň začínala někdy kolem půlky měsíce září, tudíž se vlastně protáhla a bohužel do toho přišly deště, které v podstatě letošní sklizeň komplikují,” popisuje situaci Jaroslav Machovec. I tak si ale myslí, že na pulty se dostanou velmi dobrá vína. “Už teď se objevují mladá vína, která jsou velmi svěží, ovocná a s krásnou vůni,” doplňuje.

Vinařům kromě počasí práci zkomplikoval koronavirus, kvůli kterého byl nedostatek sezónních pracovníků. “Nebyl jich dostatek na zelené práce, které byly před létem a není jich dostatek ani teď, na podzim, přisběru,” uvádí předseda. Proto si někteří museli na vinohradech pomoci s technikou, která už je v dnešní době dostatečně rozvinutá. “Ty sklízeče hroznů a kombajny ten sběr hroznů rychle zvládnou a pak není potřeba velké množství lidí,” říká Machovec.

Podle ředitele Vinařského fondu se dá předpokládat, že se koronakrize projeví i na ceně vína. “Už v měsíci červnu a červenci jsme sbírali data od vinařů, jakým způsobem je postihla ta jarní vlna,” popisuje. “Podle našeho odhadu by mohlo dojít k poklesu, který by v tržbách znamenal ztrátu mezi 30 až 35 procenty, což je opravdu značné množství,” dodal Machovec.

Jestli se odhad potvrdí zatím není jasné. Lidé sice doma více pijí, jelikož nemají, kde jinde alkohol konzumovat, podle předsedy to ale nejsou zase až tak závratná čísla. “Ta konzumace se tady možná trošku zvedla, ale rozhodně se to nevyrovná ostatní konzumaci, která byla v těch jiných místech a jiných prostorech,” doplnil.

Články - další články

Doporučujeme