Česko sežehnou tropy. 5 praktických rad, jak přežít vedro ve zdraví a bez kolapsu

20. června 2017·Články·Redakce

Tropy nás poslední dny provází ulicemi a horko začíná být nesnesitelné nejen při čekání na tramvaj nebo autobus či přímo uvnitř městské hromadné dopravy. Jak přežít úmorná vedra v práci? A je lepší snášet teplo, nebo na sebe nechat foukat klimatizaci?

Teplo a pocení, nebo průvan a klimatizace? To je dilema většiny Čechů, když udeří tropy. V klimatizovaných kancelářích bolí zuby, v krku i záda. V horkem rozpálené místnosti se nepříjemně potíme a nedá se dýchat. Léto je zkrátka pracovně za trest. Pár tipů pro vás ale máme.

Bolest hlavy z tepla

Pokud máte v kanceláři horko, koledujete si o velkou bolest hlavy až migrénu, nedostatek vzduchu může vést až k omdlení. Hrozí úpal, úžeh a nepříjemné křeče, kterými se tělo brání. Termoregulace je narušena a dochází k přehřátí, které může mít fatální následky. Otevřete okno, dveře, udělejte průvan nebo najděte místnost, do které se neopírá slunce.

Nachlazení z klimatizace

Nepříjemné následky má i klimatizace nastavená na zbytečně nízkou teplotu či větráky, které máme přímo u obličeje. Vzduch, který z nich proudí, odpařuje pot. Takové ochlazování je sice příjemné, ale vede k nachlazení, rýmě. Pamatujte, že klimatizace by měla být nastavena na maximálně o pět stupňů nižší teplotu než je ta venkovní.

Nezapomínejte na jídlo

Nezatěžujte žaludek těžkými jídly, tělo by mělo vekou práci s tím stravu v horku zpracovat. Dopřejte si menší porce častěji za den. Volte salátky, zeleninu, ovoce, kuřecí maso, kefír a zcela vynechte majonézu.

Jako v bavlnce

Oblečení světlých barev z přírodních materiálů – ideální volba do práce v létě. Je dokázáno, že v bílé vám bude i pocitově lépe v létě než v tmavých odstínech. Nejlepší pro naši kůži jsou bavlněná trika, která kůži umožňují dýchat. Veškeré umělotiny nebrat!

Pitný režim – tři vykřičníky

Pít je třeba – a to i když nemáte žízeň. Ta už je totiž varovným signálem. Pijte často, ideálně čistou vodu. Doporučuje se nechladit. Sladké limonády a káva stejně jako černý čaj vedou k dehydrataci.

Zaměstnavatel by měl myslet na zabezpečení co nejlepších pracovních podmínek, ať už jde o koupení větráku či dostatečně velké a větrané místnosti. Máte právo na práci ve vyhovujícím prostředí.

Články - další články

Doporučujeme