Je to pravda! Podle výzkumu by konopí mohlo vymýtit rakovinu

14. dubna 2018·Články·Lukáš Vaněk

Podle vědců je pravděpodobné, že do roku 2050 bude medicína na takové úrovni, že se bude umět předcházet úmrtím na rakovinu. Pomoc by jí k tomu mohla i nová data, která naznačila, že látky obsažené v marihuaně dokážou ničit rakovinové buňky.

Farmakologický tým z německé Fakultní nemocnice Rostock vedený Burkhardem Hinzem v roce 2008 prokázal, že dvě látky z konopí, tetrahydrokanabinol (THC) a kanabidiol (CBD), blokují ​​invazi nádorových buněk do okolní tkáně. Tým pracoval řadu let s buněčnou kulturou, na které byly pokusy s látkami prováděny.

Používání kanabinoidů – jako například THC nebo CBD – je v medicíně běžná praxe. Většinou se podávají proti nevolnosti a zvracení, které doprovází proces chemoterapie. “Studie o protinádorových účincích kanabinoidů dosud neprošla fází experimentálního výzkumu. Nicméně toto zjištění dává rozumný důvod k naději, že by mohlo jít o další možnost léčby rakoviny s méně vedlejšími účinky léků používanými během chemoterapie,” uvedl tehdy profesor Hinz.

Studie byla publikována v předním světovém časopise v oblasti výzkumu rakoviny Journal of National Cancer Institute.

Nová práce, jež byla zveřejněna v odborném časopise Biomechanical Pharmacology, však jasně deklaruje, že látky z konopí nejen dokáží rakovinotvorné buňky zpomalit a blokovat, ale přímo ničit, což by výrazně pomohlo v boji proti zákeřné chorobě, která by mohla být díky těmto slibným výsledkům do třiceti let takřka vymýcena. “Je realistické očekávat, že do roku 2050 budeme umět předcházet téměř všem úmrtím na rakovinu, a to díky změnám v životním stylu, lepším ochranným technologiím, ale i díky lékům a dalším terapiím,” stojí ve zprávě University College v Londýně.

Podle britských vědců by se tak rakovina týkala pouze některých věkových skupin, zejména osmdesátiletých a starších.

 

 

Články - další články

Doporučujeme